HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

húsz éve halt meg Freddie Mercury

2011.11.24. 10:28 rokica

Húsz éve ezen a napon, november 24-én halt meg a Queen frontembere. Milliók bálványozták, mégis magányosnak vallotta magát, és homoszexualitása ellenére egy nő állt legközelebb hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=v3xwCkhmies&feature=related

Mercury Farrokh Bulsara néven született Zanzibáron, 1946. szeptember 5-én, párszi indiai családba. Tanulóéveit Indiában töltötte, 1964-ben érkezett Angliába. 1971-ben alakult meg a Queen együttes. A zajos siker 1975-ben A Night At The Opera című lemezzel érkezett el; ezt követően évente vagy kétévente jelentek meg az újabb korongok olyan slágerekkel, mint a We Will Rock You, a Radio Ga-Ga, a Don't Stop Me Now vagy a The Show Must Go On.

Mercuryról köztudott volt, hogy noha nőkkel is randevúzott, vonzódott a saját neméhez. A nyolcvanas években felröppent a hír, hogy az énekes AIDS-es, valójában azonban csak 1987 tavaszán diagnosztizálták nála a HIV-fertőzést. Az együttes tagjainak 1989-ben mondta el, hogy gyógyíthatatlan beteg, ám a közvélemény előtt csak egy nappal a halála előtt vallott színt.

Halála évfordulóján az IMDB online adatbázisa alapján összeszedtünk néhány érdekességet Mercuryról.

1. Kevesen tudják például a 177 centiméteres énekesről, hogy ősei egészen a hetedik századig vezették vissza a családfát: az első leszármazottak Perzsiában éltek, innen vándoroltak Indiába.

2. A Freddie nevet akkor vette fel, amikor a bombay-i Szent Péter iskolában tanult: egy idő után már szülei is így szólították. Angliában járt egyetemre, művészetet és grafikát tanult, diplomáját is ebből szerezte.

3. Noha nem Nagy-Britanniában született, a BBC száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyen végzett.

4. Karrierje kezdetén Mercury azt nyilatkozta: bárcsak tett volna valamit, hogy fogai ne nőjenek szabálytalanul - híres volt kiálló fogsoráról -, ám azt is hozzátette: félt, hogy a beavatkozással esetleg a hangja is sérül. Ugyanezen okból nem vállalkozott arra, hogy a hangszálaira nőtt polipokat leoperáltassa - hangterjedelme négy oktáv volt.

5. Lelkesen és szenvedélyesen gyűjtötte a bélyegeket, kollekcióját a mai napig bemutatják a különböző nemzetközi kiállításokon.

6. Állataiért is odavolt, annyira szerette a macskáit, hogy Mr. Bad Guy című 1985-ös szólóalbumát nekik ajánlotta. Amikor turnézott, gyakran „felhívta” a négylábúkat és órákig beszélt hozzájuk. Egyik mellényére rányomatta kedvencei portréját.

7. Mercury rajongott Jimi Hendrixért, Liza Minelliért, egyik kedvenc énekesője Aretha Franklin volt, egyik kedvenc filmje pedig a Van, aki forrón szereti Marilyn Monroe-val és Tony Curtisszel a főszerepben (1959).

8. Yves Saint Laurent néhai divattervező aktot rajzolt Mercuryról. A 2010-ben publikált rajzok a divatcézár Marakesh Journal című naplószerű füzetéből származnak. A Sotheby's aukciósház megerősítette a művek eredetiségét.

9. Mercury mondta, hogy „A nagyobb jobb, mindenben”, vagy hogy: „Nem akarok a mennybe menni, mert a pokol jobb. Gondoljuk csak el, hány érdekes emberrel találkozhatnánk ott”. Egy másik mondása szerint „a modern festmények olyanok, mint a nők: ha megróbálod megérteni, soha nem fogod élvezni őket”, ahogy az a mondat is hozzá kapcsolható: „Az élet manipulátora vagyok”.

10. És egy bizarr eset az énekes halála utánról: Freddie Mercuryt szerette volna felléptetni Zágrábban a horvát főváros polgármestere 2009-ben, azaz 18 évvel az előadó halála után. Milan Bandic előbb a zenei ízléséről beszélt a tévében, majd jelezte: szívesen hívna olyan rocklegendákat Zágrábba, mint például Freddie Mercury.

(forrás: hvg.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr953410396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása