HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kis bogárkám, meghívhatom vacsorára?

2009.04.17. 07:00 rokica

A Fűvészkert Viktória házában található a botanikus kert rovarfogó-gyűjteménye. A rovarfogó növényekhez a virágos növények közül mintegy 600 faj tartozik, ezek 7 család és 15 nemzetség képviselői. Az egész világon megtalálhatók, alkalmazkodva különleges élőhelyükhöz (mocsaras, vizes területek), ahol a növények számára nem biztosított, hogy a talajból az életműködésükhöz szükséges minden tápanyagot beszerezzék.

A rovarfogó növények speciális csapdákkal állati szervezeteket csalnak magukhoz (nektártermelő-szőrök), foglyul ejtik (terelőszőrök), majd megemésztik (emésztőszőrök) azokat.

A gyűjteményben található fajok:

Vénusz légycsapója - Dionea muscipula
A faj az USA tengerparti síkságain honos. A különleges levél, a főér mentén kettéhajlik, belsejében mindkét oldalon 3, esetleg 4 érzékszőr található, a rovarnak általában kettőt kell megérintenie, hogy a levél összecsukódjon. A csalogatásra a levél belső szegélyén elhelyezkedő cukros nedvet kiválasztó szőrök szolgálnak. Az emésztést az elszórva elhelyezkedő, antociántól pirosra színeződő felszívó-szőrök végzik. A levelek életciklusuk során 3-4-szer képesek összecsukódni, ha ilyenkor nem fognak megfelelő méretű rovart a tápanyagellátás zavart szenved, a növény visszaesik a fejlődésben. Igényeit tekintve télen 5~10oC-on, kissé szárazon, de világos helyen fejlődik megfelelően.

Kürtvirág fajok - Sarracenia species
Latin nevüket Sarrazinról kapták, aki először küldött példányokat Európába. Észak-Amerikából származnak, mocsarak, nedves rétek növényei. A csőszerű levelek levélrózsát alkotnak. A csuklya egyes részei sokszor áttetszők (ablakosak), hogy a rovarok szívesebben bemenjenek. A kancsó belül viaszos felülete és a lefelé mutató szőrök megakadályozzák, hogy a rovarok vissza tudjanak kapaszkodni. Tápláléka elsősorban legyekből áll, az emésztetlen maradványok a kancsó aljában gyűlnek össze.

Hízóka fajok - Pinguicula species
Latin nevének jelentése kicsi és kövér. Az egész világon, a mérsékeltövben és a trópusi szubtrópusi területeken is elterjedt növények. Az egész levél felületét finoman borítják a mirigy és érzékelő-szőrök. Gombaillatot bocsát ki, ezzel csalogatja magához a rovarokat. Igazán nem mozog, a levél a ráragadt áldozat körül megvastagszik, esetleg a levél széle kissé bepöndörödik

 

 

Harmatfű fajok - Drosera species
Latin neve, a görög „drosos” harmat szóból származik. Az egész világon elterjedtek, de a legtöbb faj Ausztráliából származik. A mirigyszőrök által termelt nedvek egyaránt tartalmaznak csalogató illatanyagokat, ragadós váladékot és emésztőenzimeket. A rovar jelenlétét érzékelve a levél ráhajlik, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a mirigyszőrök (tentaculumok) az áldozat testével. Apró rovarokat képes megfogni, elsősorban tőzeglegyeket. Hazánkban vadon jelenleg csak a kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) él, de élőhelyei veszélyeztetettek.

Kancsóka fajok - Nepenthes species
A nemzetség elnevezése görög eredetű, jelentése ’felejtés itala’. A fajok Borneó és Ausztrália északi partvidékén, Ázsia dzsungeleiben honos, trópusi kúszónövények. Csavarodó levélnyelei segítik a kapaszkodásban. A levéllemezek módosulnak kancsó formájú rovarcsapdává. A fedél nem mozog, megakadályozza, hogy a csapda alján összegyűlő emésztőnedv az esővíztől felhíguljon.

 

 

 

 

 

 

Rence fajok - Utricularia species
A legelterjedtebb rovarfogó növények a világon, latin nevük ‘kicsi zsákot’ jelent. Hosszú fonalszerű szárakat fejlesztő, gyökértelen, telepeket képző növények. A talajban ill. vízben élő apró élőlényekkel táplálkoznak rovarok, halivadék stb.
A vízi fajoknak a leveléből, a többi fajnál, fajtól függően máshol is fejlődnek csapdák. A csapdák belsejéből a mirigyszőrök eltávolítják a vizet, a fedél szorosan záródik. A rovar megérinti az érzékelőszőröket, a kinyíló csapda az áldozatot beszippantja.

A képek illusztrációk. (Viszont álomszépek.)

Mára virradó éjszaka, álmomban volt egy bonsai bárányom. Nagyon apró szerzet, tűhegyes fogakkal – és beleharapott az ujjamba. Talán húsevő volt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: jártamban keltemben

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr931070809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.