HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A védőktől ki véd meg?

2007.07.15. 13:10 rokica

Szombatra a Jobbik Magyarországért Mozgalom meghirdette a Magyar Önvédelem Napját. A parlamenten kívüli, radikálisan nacionalista párt országszerte tüntetéseket, illetve sajtótájékoztatókat tartott – mint honlapjukon fogalmaztak – „az SZDSZ és annak szélsőségesen magyar- és közösségellenes, intoleráns politikája ellen”.

Máté  evangéliuma

János azonnal tudta, miért lett rajta úrrá az a megmagyarázhatatlanul rossz érzés amióta leszállt az autóbuszról, ahogy az őt követő két kamasz eléállt és meglökte. Már három megálló óta őt fixírozták és egy helyen szálltak le vele. Kigyúrt, tüskehajú fiúk voltak, talpig fekete öltözékben.
– Mi van cigány – kérdezte az egyik nagy hangon – kitiltottak Indiából? Megzabáltál egy tehenet, vagy eladtad a húgodat? Idejöttél ingyenélőnek? A mi bőrünkön akarod megszedni magad?
– Hagyjad már bátyó, mit kérdezgeted? Naná, hogy a tisztességes emberek elől akarja lenyúlni a zsét. Addig támogatja az állam az ilyeneket, amíg a rendes embereket totálra kiszorítják a hazájukból. Itt szaporodnak, mint a nyulak, ki kellene irtani az összest – tromfolt szinte nyerítve az artikulálatlan röhögés közben a másik és már rúgott is.
Ha nem állt volna meg mellettük az az autó, tán még agyon is verik. Így azonban elfutottak. János megköszönte az autósnak a segítségét, de nem ment orvoshoz. Majd elmegy holnap, az előadás után.

A koncert fényesen sikerült annak ellenére, hogy majdnem végig csukott szemmel játszott. Mendelssohn E-moll Hegedűversenye az egyik kedvencének számított. A szerző harmincöt éves volt, mikor – 1844-ben – ezt a művét komponálta. Csak öttel több, mint ő most – futtatta a gondolatokat a fejében azóta, hogy meglátta az első sorban ülni a tegnapi két kamaszt. Most is fekete ruhában voltak, de a mai öltözékük nem bőrből készült, hanem láthatólag a legdrágább angol szövetből. Megpróbált nem gondolni az elmúlt estére, sodortatta magát a zenével.
A koncert utáni fogadáson azonban eléállt egy kövér ember és miközben izzadó kezével az övét markolászta, így szólt hozzá:
– Maestro, engedje meg, hogy gratuláljak magának! Igazán pompás volt ez a muzsika. Köszönjük szépen a tiszteletjegyeket, amit a cégünk kapott. A vezér sajnos nem tudott eljönni, én a helyettese vagyok. Megtiszteltetés számunkra, hogy ezt a koncertet szponzorálhattuk. Egyben hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy bemutassam a két fiamat – rábökvén a két lesunyt fejű kamaszra – Győző 16, Béla 17 éves. Egy nagyon elit alapítványi középiskolában tanulnak, kitűnő nevelést kapnak. Tudja, nekem nincs sok időm foglalkozni velük, de megfizetem, hogy rendes ember lehessen belőlük. Már a főiskolára is elegyengettem az útjukat. Nyolcszázezer forint lesz szemeszterenként, per kopf, de megéri. Lássa, a komolyzenét is kedveljük, meg templomba is járunk. Pedig az anyjuk már nem is él, de az emléke miatt is a keresztényi erkölcsöket szem előtt tartsuk. Az iskolában is járnak hittanra. Ha minden jól megy, és miér’ is ne menne jól, bankár lesz belőlük, vagy jól menő vállalkozó. Ezér’ dolgozom, ezér’ hajtok. Hiába, az ember a kölkiér’ mindent megtesz. Mán csak az anyjuk emlékiér’ is. Na, megyünk is, mer’ holnap halottak napja, oszt ki kell menni a temetőbe. Évente egyszer, muszáj. Hát még egyszer mindent köszönünk, sok sikert kívánok az amerikai turnéhoz – és újra szorongatni kezdte János kezét.
A két siheder is kezet nyújtott, amit János elfogadott, miközben így szólt hozzájuk:
– „Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.” … „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.” De ezeket a mondatokat már bizonyára ismeritek a Bibliából, hiszen jártok hittanra.

Aztán megköszönte a tiszteletére összegyűlt emberek kedvességét, elbúcsúzott tőlük is, és amilyen egyenes tartással csak három repedt bordája engedte, beült a rá váró taxiba és hazament csomagolni. Még két nap és indul Amerikába. Közben azon gondolkodott, hogy vajon tudna-e más földrészen, más országban élni? Hogyan is tudna, hiszen itt van otthon, ez a hazája. Ideköti a Duna, a Lánchíd, a Vár és a szíve. Az pedig nem füstös képű és nem fekete.

6 komment

Címkék: napiszösz

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr71118313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukacka 2007.07.17. 11:02:02

A példatörténet nagyon szép, de azért a beidézett hírben nem pusztán rasszizmusról van szó.
Őszintén szólva, felőlem a Jobbik akár szanaszét cincálhatja a szadeszt, egyszerűen azért, mert szerintem a mai rasszista szembenállás egyik legfőbb generátora maga az SZDSZ (persze azért nem gondolom, hogy ők tehetnek róla, de amit ellene tesznek a tragikus). A világon semmit nem tettek még a cigányokért, viszont minden alkalmat megragadtak, hogy egymásnak ugrasszák a "népeket" saját kis politikai céljaik érdekében. Nem véletlen, hogy a kezdetben 30% körüli párt két ciklus alatt épphogy 5%-osra, manapság meg 2%-ra csökkent (vagyis nemcsak a cigányok, de a zsidók és más nemzetiségek többsége sem szavaz már rájuk). Ez az antiszociális, "pénz beszél, kutya ugat" politika is kifejezetten élezi a helyzetet a romák és nem romák között; és a helyzet egyre rosszabb lesz a jövőben! Ezt borítékolom.
Úgyhogy a szadesz le van nagy ívben.
A másik nagy bűnük, hogy kisajátították a liberalizmust, így az mára a - köcsög politikai stílusuk miatt - holmi szitokszóvá silányult. Pedig egy nemzeti liberális ideológiai vonulatba simán beleférne a kisebbségek, másságok iránti tolerancia mellett a nemzeti érdekek képviselete, a magyar kultura felvirágoztatása is.

Ja, és abban is van valami, hogy a szadesz "intoleráns". Néha nálam is leveri a lécet ez a fajta autoriter liberalizmus, talán azért, mert én nem nemzetiségi vagy mássági alapon vagyok liberális. :))

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2007.07.17. 11:42:45

Nekem csak a Balogh Tiborok fájnak, de azok nagyon!

Ugyanis nem elég a bűnözéshez az, hogy valaki cigány, mint ahogy nem elég a rasszizmushoz az, hogy valaki magyar. Az lenne égetően sürgős, hogy az egyenlő jogok mellett az egyenlő számonkérések is munkáljanak ebben az országban. Kihangsúlyoznám, hogy egyik sincs! Mi (igenis, Te is, én is), az adóforintjainkkal segítjük azokat, akik "hátrányos helyzetben kénytelenek élni". De ki az, aki súlyoz? Ki az, aki az olaszliszkai fenegyerekek számára fizeti a segélyt pl,. az alábbi cikkben szereplők helyett? Kik azok, akik csak aláírást és hiteles pöcsétet tesznek egy telefirkált papírlapra (és ezzel letudtak mindent) ahelyett, hogy megnéznék, miről, kikről ítélkeznek?
Kérlek, ha időd engedi, olvasd el a cikket. Szívszorító.

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=13660

kukacka 2007.07.17. 12:25:01

Oké, elolvastam a cikket, tényleg elég frusztráló, bár aszem, egy tévés dokut láttam már a faluról.
Olaszliszkáról annyit, hogy az ottani agresszió például igenis lehet egy "mesterségesen" kiélezett helyzet következménye. A romák meglehetősen zárt közösség, ritkán konfrontálódnak a nem romákkal. Egy ilyen fokú indulatot a puszta baleset nem generálhat, főleg, hogy a kislánynak semmi baja nem lett. Itt bizony évek alatt kialakult uszítgatást, lappangó elfojtott "sérelemérzetet" sejtek a háttérben. És persze szociális feszültséget. Autóban ülő értelmiségi idegen. Le vele! Szerintem ez is benne volt a dologban.

Ami a segélyosztást illeti, te sem gondolod, hogy valamely bürökratának kellene pofára megítélnie a jelentkezőket. A korrupció újabb melegágya lenne, ha lenne lehetőség az "egyéni elbírálásra". Aki megfelel a kritériumoknak, annak meg kell kapnia, aki nem, annak nem. (Egyébként elég szigorúak a feltételek és puszta bemondásra/beírásra nem adják meg.) Az olaszliszkai fenegyerekekről nyilván csak most tudunk ítélkezni, amíg nem csináltak semmit, addig nem.
(Most már bizti nem kapnak segélyt: dutyiba nem jár.)
Egyébként meg a két gyereket egy másik olaszliszkai cigány menekítette ki és bújtatta a házában, és hívta ki a rendőrséget.

Mindenesetre nehéz ügy ez, és a nagypolitika jobb, ha nem avatkozik közvetlenül bele, mert abból csak újabb problémák lesznek. A politikusok csak kampánycélokra használják a romaügyeket (végül is 8%) és kicsit elmosolyodtam, mikor Balogh Tibor politikusok meghívásáról beszélt: Gyurcsány jól meglátogatott egy ilyen falut és ki is osztotta az oda szánt ész-adagot: "El kell menni dolgozni, én is dolgozok ám!" Na, ezt osszák be maguknak. Ki lettek segítve.
:))

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2007.07.17. 14:44:49

Persze, én szörnyen naiv vagyok. Tudom, nem nekem való a politika, de hogy is tudnám kivonni magamat alóla? Elmehetnék pl. remetének, de én abba is belebuknék. Képzeld, alig egy éve elmentünk kirándulni a párommal egy erdőbe. Szedtünk kb. tíz kilónyi vargányát. Azt hittük, ilyen csak a mesében lehet, ennyi nemes gomba nem is terem sehol. Pláne nem úgy, hogy mi leljünk rá. Aztán ezt addig-addig sikerült bemagyarázni magunknak, amíg a vonatállomáson kidobtuk őket egy kukába, mert akkorra már biztosak voltunk abban, valamit elnéztünk és ezek mind mérges gombák. Otthon persze, elővettük a gombakönyvet és rájöttünk, valóban tíz kilónyi vargányát dobtunk ki. A piacon 4000 Ft-ba kerül kilója.
… De mi a fenéért is kezdtem ezt el mesélni?
Ja, a naivságom míján. Merthogy úgy gondolom, hogy nem pénzt kellene első sorban adni nekik, hanem vetőkrumplit, naposcsibét és más lábasjószágokat. Amiket ültetni, ápolni, nevelni, gondozni kell. Ebből meglenne a napi betevő – és aki nem trehánykodja el – tehát dolgozik vele – az kapna még pluszban segélyt. Persze, ez csak a falusiak tudnák megtenni, de épp ők azok, akik szerint nincs munkalehetőség. Föld, kert fű viszont van.
Nagyon elvetemült vagyok?

Archenemy 2007.07.18. 01:27:32

Szia Rokica!
Nem ismersz, veletlen talaltam meg az oldalad, ezert a velemenyem gondolom nem sokat szamit Neked, de ha mar adott a lehetoseg, hadd osszam meg...

A fenti tortenet olyannyira fajdalmasan sztereotip, hogy rettenetes :) A helyzet az, hogy Mortimer vs Jozsika, Olaszliszka, Penzes Henrietta felgyujtasa, mostani gyongyosoroszi, havasi balhe, elhirhedt tanar- es orvosveresek utan a rasszistakat nem tudom annyira elitelni, mint egyebkent tennem. Az ember ovatossagra, biztonsagra torekszik. Ha egy nepcsoportrol meg tudja allapitani, hogy annak tagja nagyobb esellyel bunozo, mint az atlagember, akkor az abba a csoportba tartozo embert diszkriminalni fogja (elkeruli, lenezi, szelsoseges esetben eroszakoskodik vele szemben). Igazsagos? A legkevesbe sem. Ertheto? Sajnos igen. Ez termeszetesen nem menti fel a peldadban szereplo ket szkinhedet, de az atlagembert, aki nem adja ki C urnak a lakasat, nem alkalmazza C urat, C urat meglatva elrejti mobiltelefonjat, mar inkabb.

A "ne penz legyen a segely, hanem magok, labasjoszag, stb" pedig alapvetoen jo otlet lenne, csak nagyon naiv. Egy olyan ember, aki nem szokott a munkahoz, nem fog hirtelen szorgos gazdava valni, ha addig alapvetoen mas eletmodot folytatott.

Alapvetoen a c kategorias allampolgarok helyzete igy kivulrol nezve meglehetosen megoldhatatlannak latszik, hiszen egy c gyerek ha c kozegben no fel, maga is olyan szulove valik, aki ilyen gyerekeket nevel fel, stb, stb... Vannak a temaban ertelmes javaslatok (pl. csaladi potlek iskolalatogatas utan, csaladi potlek termeszetben -> elelmiszerjegy, ez vegulis hasonlit arra, amit Te irsz, kotelezo delutani hazi feladat keszites a lurkoknak, segely csak kozmunka mellett, segely osszegenek le, mig a minimalber osszegenek folfele szallitasa, kotelezo szakvegzettseg 18 eves korra), de ezek szamomra erthetetlen modon mindig csak javaslatok maradnak, nem lesz beloluk realitas.

Szo ami szo, eleg elkeseritonek latom a helyzetet, nah nem is terhellek tovabb.

Arch

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2007.07.18. 06:35:32

Kedves Archenemy!

Már hogy a csodában ne számítana a véleményed? Nagyon is számít. Attól, hogy ez az én blogom, még közel sem biztos, hogy én vagyok az, aki helyesen látom a dolgokat, vagy esetleg én lennék az abszolút igazság hordozója. Egyszerűen csak lefirkálom, a mi eszembe jut. Ezek sokszor csak pillanatszülte hangulatok, vagy éppen a minden más gondolatot elnyomó szetreotípiák.
Egyébként a többiekkel sem ismerjük egymást, pusztán megtisztelnek és megajándékoznak a jelenlétükkel. Üdvözöllek közöttünk!

Érthető, persze, az, amit az átlagemberről írsz. Nem is akarok én vitatkozni ezen. Mégis, valahogy szükségét érzem, hogy ne csak az átlag szemével tudjunk szemlélődni – még akkor sem, ha tudom, a forradalmárok legfőbb jutalma általában a kötél, vagy a golyó. Esetleg máglya. Mindezek ellenére egy idő alatt mégis sikerült elfogadni – és átlagosan látottá tenni – hogy a Föld gömbölyű, vagy olyan gondolkodásmódot elültetni egy elég nagyszámú ember fejében, hogy máig harangoznak érte. Ott se kezdték sokan, mégis mára ők az átlag. Így aztán valóban makacsul hiszek abban, hogy egyszer csak a javaslatok realitásássá kell, hogy váljanak. Különben alig van értelme a társadalomnak.
süti beállítások módosítása