HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Trópusi növény a Zala folyóban

2007.07.24. 05:50 rokica

Az utóbbi hetek trópusi viszonyait jelzi, hogy a Balatonba egyre lassabban folydogáló Zala folyó torkolatánál eddig nem látott mértékben szaporodott el egy vízen lebegő, trópusi vízipáfrány, amit békalencséhez hasonló alakjáról és piros színéről lehet felismerni. A növény a csendes, hullámmentes, meleg vizeket kedveli, ezért a lehűléskor várhatóan hamar eltűnik. A Balaton nem megfelelő élettér számára, így továbbterjedésétől nem kell tartani. Terjed viszont a tópart kövein egy élénk zöld, fonalas alga, más néven moszat, ami négy és öt évvel ezelőtt esztétikailag zavaró mértékben szaporodott fel a vízben. (MTI)

Nemrég egy Amerikában honos aligátorteknősre bukkantak a debreceni csatornában. A fél méteres páncélos akár az embernek is nekitámad, és az ujját is le tudja harapni. Valószínűleg valaki még évekkel ezelőtt dobhatta ki otthonából, amikor túl nagyra nőtt. Azóta meg még inkább. Jól érezte magát. Azt megelőzően egy ázsiai ragadozóhal tűnt fel a kelet-szlovákiai folyókban. Hogy honnan és hogyan szaporodott el, senki sem tudja. Az agresszív hal mindent megeszik maga körül, kisebb halakat, békaporontyokat, ikrákat egyaránt. A helyiek félnek tőle, el is nevezték „bodrogközi piranjá”-nak.
Apámék kertjébe soha nem látott mennyiségben és tarkaságban érkeznek különféle madarak. Olyanok, amiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ezen a vidéken. Ott, ahol lakom, pár hete a macskabaglyok vircsaftoltak éjjelente. Konkrétan bandáztak és hergelték a lakókat. A napokban pedig láttam egy „pepita” hollót. Nem varjút, hollót! Fekete testtel és fehér szárnyakkal. Vagy például, eddig csak a képeskönyvekből ismert bogarakkal találkozom naponta. Most a világ legtermészetesebb módján, csak úgy jönnek és teszik tiszteletüket úton, útfélen a városban. Tavaly együtt utaztam a 19-es villamoson lét kérésszel. Hagyták a Tiszát és feljöttek Pestre. Már meg sem lepődöm, ha a lakótelep közepén rám száll egy mezei poloska. A párom a múltkor találkozott egy szenderrel (a rovarászok az üdvösségüket adnák egy ilyen randevúért), én pedig naponta oda-odabiccentek egy-egy elrobogó hatalmas, zöld virágbogárnak.
Asszem, nemcsak az időjárás felelős rúgott be, de alaposan, hanem a Jóisten is meghúzta a novaboros flaskát.

5 komment

Címkék: ez mi ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr91124323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.24. 22:03:36

Hát, akkor is alaposan a flaska fenekére nézhetett, amikor engem teremtett - persze a szüleim hathatós közreműködésével :) - és most ezzel a hőséggel próbálja korrigálni a hibáját.
Szerintem ezek az új fajok azért jönnek, hogy pótolják az ilyen melegben kifejezetten gyorsan olvadó élőlényeket, mint én.
Én tudod milyen madarat látok mostanában egyre sűrűbben? Szarkát. Eddig főleg a tv-ben láttam, erre minap itt billegeti magát egy az erkélyünk korlátján. Meg Pesten is rendszeresen látok egyet-egyet. Nem tudom hol voltak eddig....
Terrorizálják a macskabaglyok a lakókat? :)))

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2007.07.25. 21:08:15

Az érdekes az, most, hogy fokokat hűlt a levegő, én belülről lököm az eddig felszívott hőt. Tudod, mint a kis kakas a gyémánt fél krajcárjával. Ugyanúgy olvadozom, szenvedek - és mi tagadás, káromkodom rendesen. A fű kiégett, a fákról úgy hull a levél, mintha ősz lenne és a gyümölcsökkel sem lesz sok gond. Aszaltan lehet szüretelni (és nemcsak a fügét). A barátom mesélte, nála két hét alatt beéret a mazsola. Igaz, szőlőt várt, de hát az álmok ritkán fedik a valóságot.

Nálunk, Budán, rengeteg a szarka. Évek óta több és több lesz. Talán hat-hét éve csodálkoztam rá az elsőre a lakótelepen, azóta pedig kiszorítottak szinte minden más madarat (például teljesen eltűntek a rigók). A dolmányos varjak és ők a két uralkodó faj – bár az előbbiből már kevesebb van. Nem félelmetes?

A macskabaglyok nem terrorizáltak, csak tudatosították a jelenlétüket. Cikáztak a fák között és oda-vissza dumáltak egymásnak. Eleinte az én dedemet is megzavarta, mindenáron le akart menni megkeresni és hazahozni a "kidobott kiscicákat". Aztán megnyugtattuk, nem történt semmi gonoszság. Ám volt, aki idegességében este kiállt az erkélyre és beleüvöltötte a világba, hogy: "Ne nyávogtassák már azt a q… macskát!"
Amikorra meg már mindenki elfogadta volna a jelenlétüket, eltűntek. Gondolom, volt eszük és elmenekültek a forróság elől valami hűs helyre.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.26. 09:28:26

Hú, mifelénk vannak még rigók. Van egy saját rigónk is. Minden hajnalban odaszáll a háztetőnk tetjére/elejére és neki áll hosszan dalolni, fogalmam sincs mi okból, az ő kis rigóéletében ennek biztos megvan az oka. Na, most hajnal négy körül uszkve öt méterre tőled elég hangos tud lenni egy rigónóta. Felér bármilyen ébresztőórával. :)

rokica · http://www.rokica.blog.hu 2007.07.26. 14:15:12

Jaj, olyan jó lehet Neked kertes házban lakni!
Úcceretném, úcceretném én is! Elmenni a világ végére, kurtafarkú malacot tartani az üveghegyen túl. Mire megtehetném, teljesen megvénülök. Rossz helyre hozott a gólya. :-(((

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2007.07.27. 12:08:24

Egyre több óriás lábasfejű és polip bukkan fel a Csendes-óceánban, a kaliforniai partok előtt, amerikai óceánkutatók szerint. A 3 méter hosszúságot is elérő tengeri ragadozók először 1997-ben bukkantak fel a kaliforniai partok előtt, korábban csak a dél-amerikai vizekben éltek. "Ebben az esetben a klímaváltozás és tengerek túlhalászásának következményeivel találkozunk" - idézte a Die Welt című német napilap online változata Bruce Robinsont, a Monterey Bay-ben lévő kutatóintézet munkatársát. "A tengeren odakint a növény és állatfajták messze ható átváltozása zajlik, aminek igen komoly következményei lesznek gazdaságunkra és az ökoszisztémára nézve is" - magyarázta az óceánkutató.
A Humboldt polipnak is nevezett óriás, a dosidicius gigas eredetileg a trópusi óceánok meleg áramlataiban élt. A megváltozott táplálkozási feltételekkel és a magasabb vízhőmérséklettel magyarázzák azt, hogy most északi vizekben is megtalálható. A tonhalak túlhalászása ugyanis oda vezetett, hogy a polipok kiterjesztették vadászterületüket, és tonhal helyett heringet esznek. (MTI)
süti beállítások módosítása