HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Gül Baba türbe

2007.08.02. 20:06 rokica

Ma ismét egy gyönyörű nap hagy emléket életem hátralévő részének. A Lukács-fürdőtől felsétáltunk párommal az egyedi hangulatú, girbegurba Gül Baba utcán a Rózsák Atyjának sírjáig. Nagy kár, hogy egyelőre kevesen ismerik ezt a pazar, egyedi hangulatú történelmi emlékhelyet.
A város szívében, mégis minden ártó urbanizmustól (van ilyen szó?) elszigetelten található a szentély, melynek pompás kertjében egy végtelenül kedves bácsika mesél a történelmi időkről – valamint egy erősen vörösbe hajló, teknőctarka macska kísérte minden mozdulatunkat. Érdekes, már nem az első ilyen jellegű tapasztalatom akad, hogy ezek a macskák – mintha valamiféle reinkarnációk lennének – kísérőnkké szegődnek a régi romok, síremlékek között és rajtunk tartják a szemüket. Hiszem, hogy ilyenkor valamit közölnek velem. Hiszem és néha értem is.
A Rózsadomb keleti lejtőjén Gül Baba türbéje emlékeztet arra az időre, amikor Magyarország jelentős része török uralom alatt állott.
A szultán a bektasi rend tagjait bízta meg azzal a feladattal, hogy a török csapatok Buda alá való érkezése előtt a városhoz közel alapítsanak egy iszlám vallási központot. A bektasi rend tagjai elsősorban szerzetesek, dervisek, de - szükség esetén - katonai feladatokat is ellátnak. Vezetőjük Gül Baba volt, aki főként békés természetéről, verseiről, természetszeretetéről vált ismertté.
Gül Baba nevének az eredete a mai napig tisztázatlan. Sokan hiszik, hogy a „Rózsák Atyja” a virágok iránti olthatatlan szeretetéről kapta a nevét. Rózsákat és egyéb gyönyörűséges virágokat nevelt a domboldalon. Ennek köszönhető az is, hogy a múlt században Rózsadombnak keresztelték el a Budai-hegységnek ezt a részét, ahol a türbe is áll. A legenda szerint mindig viselt a turbánján egy rózsaszálat: erről kapta a Rózsák Atyja nevet, de származhat neve a dervissüvegén lévő gömb alakú szövetdarabtól is, amit szintén gülnek neveznek, és a misztikus tudás, az Istenről szerzett bizonyosság jelképe.
Szulejmán kíséretével jött Budára, s itt is halt meg 1545-ben. Temetésén Szulejmán szultán is részt vett és személyesen vitte a dervis koporsóját. Mohamed, a III. budai pasa sírja fölé türbét, azaz sírkápolnát emeltetett (parancsára Jahjapasazáde Mehmed pasa építtette 1543 és 1548 között). A türbét fel is szentelték, ettől kezdődően a sírkápolna nagy becsben tartott zarándokhellyé vált, melyet messze földről érkező muszlim zarándokok rendszeresen és nagy számban látogattak. A türbe nagyon korai iszlám szenthely, az ötödik vagy a hatodik az oszmán-török birodalom időrendi rangsorában, és a világ legészakibb iszlám zarándokhelyeként van nyilvántartva.
Lehet, hogy Gül Baba történetében több a mese, mint az igazság, az azonban kétségtelen, hogy a Rózsadomb nem indokolatlanul viseli a kedvelt és elterjedt virág nevét. A rózsabokrok szépen díszlenek és gazdagon virágoznak a napos lejtőkön, fantasztikus édes, mézes illatot árasztva magukból. Jó volna, ha a közterületekre és a kertekbe új, hosszabb ideig virágzó rózsabokrok kerülnének. Gyönyörű hagyomány lehetne ezen a helyen megtartani a rózsakultuszt, hiszen igen kevés olyan emlékünk maradt már, amire a megszálló és a megszállott sem emlékszik vissza haraggal a szívében, sőt, úgy véli, sok szépet kapott a másiktól. Jó lenne, ha a Rózsadombról nemcsak a pénz, az anyagi javak birtoklása juthatna újra az eszünkbe, hanem a szeretet és a szépség is. Én a mai napon kaptam inspirációt hozzá. Kívánom mindannyiunknak.

Szólj hozzá!

Címkék: jártamban keltemben

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr1131038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása