HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A király koronája

2007.08.22. 14:20 rokica

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerdai közlése szerint arra vár választ a miniszterelnöktől, hogy a Szent Korona miért van jelen a tisztavatási ceremóniákon, a tisztek és tiszthelyettesek miért a királyságot is jelképező koronára esküsznek.


A tisztavatáskor emlékezünk önálló államiságunkra, az államalapítóra (talán ennek jelképezéseként kap szerepet a Szent Korona) és esküvel fogadják a honvéd és határőr tisztek, hogy életük árán is megvédik a Magyar Köztársaságot. Mert abban élünk. A köztársaságban meg nincs korona, csak mint emlék, vagy dísz, vagy régi jelkép. Esküdni rá semmiképpen nem illendő. Van egy Alkotmányunk, amely szerintem jelenleg magasabb értékű lap a koronánál. Régen, az átkosban, ha jól emlékszem, a Népköztársaságra esküdtek, nem pedig a sarlóra, meg a kalapácsra. (Persze, jó, az sz@r volt. Jelenleg tanítják is. Bár nem tudom, előtte, még annál is régebben, mennyire lehetett jobb például röghöz kötött jobbágynak lenni? No, mindegy, ez megint nem visz előbbre, ne kanyarogj róka!)
Vagy ott van például a Köztársaság Zászlaja. A trikolor. Piros, fehér, zöld. Az miért nem jó ilyen célra? Azt csak felvonni lehet, esküdni rá nem? Szerintem az őseink – akiknek még volt fogalmuk az ilyesmiről - forognak a sírjukban.

Mint ahogy hacsaturján írta egy blogban:
Március 15-én, koszorúzás közben a sok mélymagyar fejet hajt a Petőfi szobor előtt. Mert ők tudják, hogy a tiszteletet meg kell adni. Nem a lobogónak, á, dehogy! A szobornak! Agyatlanok.

Egy kis történelem:

1848. XXI. törvénycikk a nemzeti Színről és az ország Czímeréről

1. A nemzeti és ország czímere ősi jogaiba visszaállíttatik.
2. Ennélfogva a háromszínű rózsa polgári jelképeken újra fölvétetvén, egyszersmind megállapíttatik, hogy minden középületeknél s köz- intézeteknél minden nyilvános ünnepek alkalmával, és minden magyar hajókon a nemzeti lobogó és az ország czímere használtassék.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc első sikereinek eredményeként "a nemzeti szín és az ország címere ősi jogaiba visszaállíttatik!" A vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálta. A királyság idején a királyi korona a magyar nemzeti zászló részét képezte.

Tehát, figyelem, a zászló az ász, a korona csak a király.

Szólj hozzá!

Címkék: napiszösz

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr86146050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása