HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hogyan készül a rántott hús?

2007.09.08. 00:00 rokica

Mi is valójában a rántott hús korrekt definíciója? A rántott hús nem más, mint bizonyos gerinces (Vertebrata) állatok, úgymint madarak (-Aves), illetve emlősállatok (-Mammalia) kiemelt jelentőségű harántcsíkolt izomszöveteinek (Musculus) speciális konyhatechnikai eljárással manipulált, hőkezelés segítségével kidolgozott részfrakciója, melyet az ember (Homo Sapiens) saját maga táplálása érdekében fejlesztett ki. A konyhatechnikai manipuláció az alábbi technológiai sorrendben zajlik:
 
1.
Az izmok szöveti szerkezetét éles eszközzel (kés, ill. bárd) frakcionáljuk (szeleteljük) majd egy súlyos, bordázott felülettel kialakított manipulátorral (klopfoló) gyakran ismételt sulykoló hatásnak tesszük ki, ezzel azok vastagságát 30-40%-ára csökkentjük. Eközben az izmokban található szövetnedvek a frakciók felületén extraktálódnak.
2.
NaCl kristályokkal az izomfrakciókat meghintjük, közben örülünk, hogy ezt az illető táplálékállat már nem érhette meg élve.
3.
Termesztett gabonát (Triticum aestivum, azaz közönséges búza) finom szemcsékre őrölve (szemcseméret 10-20 angström), s az őrleményt a maghéjtól finom szűrővel megszabadítva konyhai tálba öntjük, s a nedves izmokat az őrleményben megmártóztatjuk (hempergetés).
4.
Házi tyúk (Gallus domesticus) nevű, Kr. E. 3000 táján domesztikált házi madár baloldali petefészkét (mert a jobboldali embrionális korban elsorvad) kiváló tartás mellett, célirányos takarmányozással arra késztetjük, hogy ivarkészüléke segítségével (petevezető tölcsér, -öböl, -szoros, madárméh és kloáka) kb. naponta 1 db. nőivarterméket (tojás) állítson elő. E biológiai objektumot az állattól eltulajdonítjuk, aztán egy újabb öblös konyhai eszközben homogenizáljuk, melynek során a tojás jól kialakult szerkezete (fehér és sárga szik, belső sűrű fehérje a jégzsinórral, belső híg fehérje, külső sűrű fehérje, külső híg fehérje a héjhártyákkal) dezintegrálódik. A tojás nevű objektum külső, döntő mértékben CaCo3, ill. MgCo3-ból felépített burkát az enyészetnek adjuk, mivel emberi táplálkozásra az appendicitis (vakbélgyulladás) kockázata nélkül nem alkalmas. A „hempergetett” izomfrakciókat az így előkészített szol-állapotú fehérjedús elegyben egységes befedés mellett felületkezeljük.
5.
A már előzőleg említett gabonaőrleményből egy speciális gombatenyészet (kovász, ill. élesztő), majd víz hozzáadásával lágy állományú keveréket (tészta) hozunk létre. A keveréket minél apróbb gömbökké formázzuk (zsemlye), s hőkezeljük. Ezt követően a boltok polcain ropogósra szárítjuk. A gömböket később visszaszállítjuk arra a helyre, ahol elkészítettük. Ott újra hőkezeljük, finomra daráljuk, és méregdrágán, félkilós csomagolásban újra a boltokban áruljuk. Ezt az őrleményt egy harmadik konyhai edénybe öntjük, s a tojással felületkezelt izomfrakciókat benne megforgatjuk. Ezzel – latinos műveltséggel szólva – a hússzeleteket „paníroztuk” (pan = kenyér).
6.
Különböző magas növényi zsiradékot tartalmazó termesztett növényfélék magvait gyűjtjük (aratás), majd a zsiradékot fizikálisan (préselés), esetleg kémiai oldószerek segítségével eltávolítjuk a magvakból. A növényi zsiradékot arra alkalmas eszközben (serpenyő, vagy frittőz) 160-180C hőmérsékletűre hevítjük, és az előkészített harántcsíkolt izmokat belehelyezzük.
7.
Amikor a külső réteg (bunda) kellően sötét színt vesz föl, a hőkezelést befejezzük, a frakciókat kiemeljük a zsiradékból – és ezzel el is készült a rántott hús.
(R.I.P. dokijózsi)

1 komment

Címkék: gasztromóka

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr31157338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.09.09. 12:44:19

Döglött állatok fűszerezett húsa még meg nem született kiscsirkékbe keverve = kolbászos rántotta :)
süti beállítások módosítása