HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Pilóta (játék) keksz

2007.10.04. 14:30 rokica

Leállt hazánkban a Pilóta-keksz gyártás. Ezek az utolsó Albert és Pilóta-kekszek, továbbá vaníliás karikák, amelyek a győri üzem gyártósorain készülnek. Szombaton a délutános műszak távozásával Győrben megszűnik a patinás, kontinens szerte jól ismert termékek előállítása. Közel száz dolgozó kénytelen új munkát keresni. Csak az a 40 ember marad, aki a Negro-gyártósoron dolgozik majd, de azt nem tudni, meddig.
A csoportos leépítés miatt kitelepült a helyszínre a munkaügyi központ, amely a többségében 50 év körüli dolgozóknak próbál most segíteni az állásszerzésben. A Danone nevű multi a közeljövőben be akarja zárni a Győri Keksz gyárat, így egy sor jól menő magyar terméktől szabadítaná meg a piacot. (Részlet az egyik ismerősöm hozzám eljuttatott leveléből.)

Pokolian nem teszik nekem ez a dolog, de igazándiból van, amitől sokkal inkább forog a gyomrom.

Lezárult a 2007. évi „Tegyünk együtt a gyermekekért " program, melyben idén több, mint 23,5 millió forint gyűlt össze. A pénzt a Gyermekonkológiai Központok a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjára és klinikai táplálkozási programjaik megvalósítására fordíthatják.

 (Figyelem, feltételes a mód!)

A támogatást a Danone a következő intézményekhez juttatja el:

Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekklinikája
Bethesda Gyermekkórház
Madarász utcai Gyermekkórház
Heim Pál Gyermekkórház
Debreceni Egyetem Gyermekklinikája
Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája
Miskolci B-A-Z Megyei Kórház onkológiai központja
Szegedi Tudományegyetem onkológiai központja
Szombathelyi Vas Megyei Kórház onkológia osztálya
Bakonyszűcsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona

Az, ha minden matematikai tudásomat összeszedem, akkor tíz intézmény. Ha a 23,5 millió forintot elosztom tíz részre, akkor az nem éri el a két és félmillió forintot. Ami ugye, nem kevés, de hadd kérdjem, meddig lehet ennyiből eljutni? Persze, mondhatná a nyájas olvasó, hogy épp két és félmillióval többre, mint anélkül. Ezt sem kétlem.

Csakhogy:

Én részt vettem annakidején egy gyűjtésben, amellyel egy nagybeteg kisfiú csontvelő műtétjét igyekeztünk elősegíteni. ( http://ma.hu/page/cikk/i/0/81470/1 )
Az az egy műtét 21 millió forintba került – amelyet az igazán segíteni szándékozó magánemberek (sokszor olyan szegények, akiknek kilógott az ülepük a gatyából) és különféle jó szándékú társadalmi szervezetek adtak össze. Ez az összeg alig kevesebb, mit a fentebb említett Danone-féle. És ez csak egy gyermek műtétjének költségét fedezte.

Mit tesz ezzel szemben a multi? Orrba-szájba hirdeti az akcióját televízióban, rádióban, óriás plakátokon, járműveken – és ahol éri. Egy forint egy darab bizonyos termék megvásárlása esetén, annak árából jótékony célra fordíttatik. Ezzel szemben a hirdetési költségek az összegyűlt pénzből kb. egy hétre lehetnek elegendők (egy év alatt mennyit költhet?). Magyarul egy heti reklámozás fedezné a jótékony felajánlás összegét az egy forintokból. A többi a multi bevétele. Viszont a vásárló boldogan vásárol, mosolyog a lelke, mert ezzel – gondolja - segít. De vajon tényleg a beteg gyerekeken segítünk?

Persze, talán én vagyok a buta, hogy még meg tudok döbbenni, hiszen ahogy akkoriban egyik társunk is írta:

Zsolti műtétjéhez "már csak" 14 millió forint hiányzik.
Annak a kérdésnek az eldöntésére, hogy Leo vagy Indián, az ország több, mint 58 millió forintot költött el. Valóban ez a fontos ??

Vagy inkább tényleg örülnöm kéne, hogy 23.5 millió forint került oda, ahová egyébként nem került volna semmi.

4 komment

Címkék: mondd a magadét

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr93185736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.04. 17:37:13

Azért annyira a multik sem hülyék, hogy csak úgy adakozzanak. Így ők is keresnek, és mi is adakozunk (mert tulajdonképpen mi adakozunk, nem ők... Persze ez tkp. csak látásmód kérdése)
Arra meg, hogy hülye honfitársaink annyi pénzt költöttek telefonálgatásra, hogy ki mehessen vissza a villába, hát jobb semmit sem mondani...
Ez a győri gyárbezárás pedig tkp. úgy történt - ha jól emlékszem -, hogy nem bezárják, hanem átteszik a gyártást Fehérvárra.
Ha jól tudom akkor a győrieknek felajánlották ugyanazt az állást Fehérváron, de mint tudjuk a magyar munkaerő nem túl mobilis...
Persze csak ha jól tudom...

Kricsa 2007.10.10. 09:25:05

Ez számomra nem adakozás... csak néphülyítés, hogy vegyék a teméket!
Sajnos jellemző a magyarokra... bár a VV telefonálgatást elősegítették a nyeremények. Bár én még így sem telefonáltam/nék!
A magyar munkaerő mobilitása pedig azon múlik hogyan tudna mobil lenni. Ha bárhová elmegy lakást kell bérelni ami már elviszi a fél-háromnegyed fizetését márpedig fele bérért nyomorogni már nem biztos, hogy megéri...
Szóval ez meglehetősen nehéz kérdés...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.18. 10:57:58

Ja, fel lehet fogni néphülyítésnek is, de a Danone legalább nem emeli a termék árát, ellentétben a Nemzeti Sporttal, amely most 10 huffal drágább, és pont ez a 10 huf megy majd jótékony célra.
Szal a Danone legalább a saját nyereségéből áldoz rá. Persze nem sokat, de még így is 23,5 millióval többet, mint a többi multi, vagy nagyobb cég.

hacsaturján 2007.10.20. 08:50:04

Sok mindent lenyel az ember életében, de a Pilóta kekszet nem adom! Menek a Kossuth térre.
süti beállítások módosítása