HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1917 - Ki, mikor, mit hazudott?

2007.11.07. 00:00 rokica

Oroszországban győzött a "Nagy Októberi Szocialista Forradalom" - pravoszláv időszámítás szerint október 25-én -, a bolsevikok megdöntötték az ideiglenes kormányt.

Pétervárott vette kezdetét a felkelés Lev Davidovics Trockij vezetésével, aki a végrehajtó bizottság elnökeként a bolsevista csapatok élén az átállt Péter-Pál erőd katonáival megszállta a városba bevezető útvonalakat. A Vörös Gárda osztagai körülzárták a kormány székhelyét, a Téli Palotát. Vlagyimir Iljics Lenin már a megszállt Szmolnijból irányította a forradalom további lépéseit. Az Állami Bank és a telefonközpont is a felkelők kezére került, Alekszandr Fjodorovics Kerenszkij - aki az ideiglenes kormány vezetője volt - elmenekült.

A Téli Palotában rekedt miniszterek elutasították az ultimátumot, így az Auróra cirkáló lövései jelt adtak az ostrom megkezdésére. Még az esti órákban összeült a Szovjetek II. Összoroszországi Kongresszusa Vlagyimir Iljics Lenin vezetésével. Kimondták, hogy minden hatalom a szovjetek kezébe megy át. Dekrétumot adtak ki a hadviselő országoknak az azonnali békéről, valamint a földről, amely köztulajdonba megy át, és a parasztok rendelkezésére bocsátják.

Megalakult az első szovjet kormány, a Népbiztosok Tanácsa, amely forradalmi rendelkezéseket hozott: bevezette a nyolc órás munkaidőt, munkásellenőrzést az üzemekben, majd munkásigazgatást, elismerte a volt birodalom minden népének egyenjogúságát és teljes önrendelkezési jogát, valamint elismerte Finnország függetlenségét. November 8-án hajnalra az egész Téli Palota a forradalmárok felügyelete alá került, a minisztereket letartóztatták. Lenint választották a Népbiztosok Tanácsának elnökévé.
(ma.hu)

Nagy Októberi Szocialista Forradalom: Minden másképp volt!

 

a Téli palota ostroma ugyanúgy nem történt meg, ahogyan az Auróra cirkáló ágyúi sem adtak le sorozatot. A katonák oldalkapukon behatoltak a palotába, és letartóztatták az ideiglenes kormány azon tagjait, akik még ott tartózkodtak.

A kiállításon számos rajz is látható, köztük sok olyan, amely sokáig be volt tiltva. Első ízben szerepelnek a nyilvánosság előtt L. Arcibusevnek az 1917-es gyűléseken készült rajzai. Érdekes módon a bolsevikok vezetői közül Sztálin egyiken sem szerepel, noha a szovjet történelemtanítás évtizedeken át azt verte az emberek fejébe, hogy a forradalom két vezére Lenin és Sztálin volt. Márpedig ha Sztálin nem szerepel Arcibusev rajzain, az csak azt jelentheti, hogy nem volt ott az üléseken, és nem volt a forradalom vezéralakjai között

Még húsz évvel ezelőtt is börtönbe lehetett kerülni szovjetellenes cselekmények miatt, például néhány olyan választási plakátért, amelyre a jelöltek neve mellé a választók ilyeneket írtak: "Árulókra nem szavazok!", vagy "Lenin, Trockij és a kompániájuk annyi szerencsétlenséget hozott Oroszországra, hogy fel kellene őket akasztani!"

http://www.fn.hu/tech_tudomany/0710/nagy_oktoberi_szocialista_forradalom_minden_172863.php

3 komment

Címkék: mondd a magadét

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr41219206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.11.07. 09:54:04

A kommunista, illetve bocsánat a szocialista érában jól bevált szokás volt, hogy átírják a történelmet. A történelem meg egyébként is olyan tudomány, aminek a tételeit időről-időre átírják.
Az évszámokat talán nem, de a történelmi szereplők cselekedeteit igen. Hja, változnak az idők, változik a múlt is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2007.11.09. 20:58:34

Ahogy Napoleon mondta: A történelem nem más, mint egyezményes mese.
Ezt egyébként már általános iskolában sem értettem, hogy a forradalom győz, a cár lemond, megalakul a munkás-paraszt ideiglenes kormány, akkor mi szűkség volt az újabb forradalomra? Azóta megértettem ugyanannak az eszmének a radikálisabb szárnya követelte magának a hatalmat.
A másik ami nem ment a fejembe a Téli Palota ostroma volt. Olvastam a hősies beszámolót róla (akkor még kötelező volt csodálni), de én olvastam ki belőle, hogy ezek a harcok egyáltalán nem is voltak akkora számok. Nem volt ellenállás. Olyasmi ,mint a Basteille ostroma, kb. 30 védője volt, többségiben rokkant... Akkor bolsevik hatalomátvételnek minősítettem, de azt már tanultam, hogy a tanári kar felé ezt jobb nem jelezni...

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2007.11.12. 11:10:45

Igaz, a magam kis „történelmi múltja” is aszerint változik, hogy milyen a jelenem. Biztosan mással is esett már meg, hogy egykoron úgy érezte, bele kell halnia valamibe, aztán egy idő múlva már úgy látja, milyen jó, hogy akkor úgy esett és nem másképp. A változás hozott új értékeket magával – és ettől az egész „borzalom” pozitívummá vált.
... de legalább nem tanítom.
süti beállítások módosítása