HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

¿Habla Español?

2008.01.20. 14:30 rokica

Először is köszönünk: ¡Hola!

Mint mindenhol, Spártában is, a rabszolgák mellé bizonyos munkákhoz lovakra volt szükség. Amikor mentek egyik rabszolgálásból a másikba, néhányszor gazdag városokon kellett átvonulniuk. Sokszor a szabad emberek nem értették, hogyan lehet egy ilyen embernek lova? Azok meg kénytelenek voltak minden egyes alkalommal elmesélni, hogy ez bizony egy helóta ló. Később, hogy a faggatózást megelőzzék, már messziről odakiáltották: helló! Ez ugyanis a rövidítése az említett állat státusának. (Mellesleg innen is lehet tudni, hogy a ló szavunk spártai eredetű - de mi más is lehetne, hiszen a spártaiak is magyarok voltak, eredetileg meg a Szíriuszról jöttünk. Na.)
Voltak ellenben olyan iagzi, déli típusú „laza” rabszolgatartók, akik soha, semmijüket nem találták meg. Kicsit rendetlenek voltak, de nem is csoda, hiszen minden idejüket és energiájukat igénybe vette a rabszolgatartás. Mivel valamit állandóan keresgéltek, majd minden mondatuk így kezdődött: hol a ... (zoknim, kávém, mamuszom?). Amikor ez a két szó elhangzott, az összes közelben lévő segéderő felfigyelt, hogy azonnal kutatásba foghasson, hiszen a késlekedés súlyos büntetést vont maga után. Később már elég volt annyit mondania az uraságnak, hogy „hol a” és mindenki tudta, erre oda kell figyelni. (Mellesleg innen is lehet tudni, hogy eredetileg a spanyolok is magyarok voltak.)

1 komment

Címkék: meskete

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr22304432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsaturján 2008.01.21. 08:16:49

iSalut amor y dinero y tiempo paragastalo!
süti beállítások módosítása