HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Goldie

2008.03.21. 07:44 rokica

Gyakorta hallani ilyenkor tavasz tájt, hogy „milyen gyönyörű az az aranyeső bokor, én is ilyet szeretnék ültetni a kerítés mellé”!
Egy tévedést szeretnék eloszlatni, amely bár a mindennapjainkban használt nyelvünkben nem okoz súlyos félreértést, azonban, ha kertünket szeretnénk díszíteni – és beszerzési szándékkal szakemberhez fordulunk -, nem baj, ha mindketten ugyanarra a növényre gondolunk közben.

Főleg akkor illik tudni, hogy mit ültessünk, ha a környezetünkben kisgyermek is él. Nagyon veszélyes lehet a nem megfelelő növényismeret az aranyeső esetében, mert ugye, nagypapa, nagymama annakidején tanította, meg is mutatta, milyen finom is tud lenni az akácvirág, amikor kiszívogatjuk belőle az édes nektárt? Az pedig kinézetre csak a színében különbözik ettől a sárgától. Vitorlás virágú ugyan mindkettő, de az aranyeső minden porcikájában igen erősen mérgező növény!

Ezért is jó tudnunk, hogy a aranyeső és az aranyvessző két, különböző növényfajta, nem szabad összekeverni őket egymással.

Aranyeső (Laburnum anagyroides)
Nagy méretű, gyors növekedésű bokor, vagy az akácra emlékeztető kisebb fa. A vitorlásvirágúak közé tartozó csinos termetű, sárga, csüngő virágfürtű. Májusban-júniusban tömegesen hozza szép, aranysárga, 10-20 cm-es fürtös virágait. Meleg, napos helyet kedvel, a szárazságot is jól tűri. A Laburnum fajok minden része (gyökér, kéreg, levél, hüvely, mag), így a virág is erősen mérgező, megenni, megkóstolni nem szabad!

Aranyvessző (Forsythia)
Márciusban-áprilisban virágzik ez a dús, aranysárga virágú cserje. A legáltalánosabban ültetett fajta. Sárga virágai a vesszők teljes hosszában tömegesen nyílnak. Közepes igényű, csaknem minden talajon díszlenek napon, vagy félárnyékban. Alig kívánnak valami ápolást, ezért nagy, vagy kevésbé gondozható kertekbe alkalmasak, a termőhelyben és klímában sem válogatósak. Nem mérgező, sőt, több alfaját gyógynövényként ismerik el.

2 komment

Címkék: érdemes figyelni

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr85390671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.03.21. 14:05:22

Akácvirág bizony finom.
Bár néha meglepetéseket rejt magában, amik már nem olyan finomak. Teszem azt egy méhecskét...

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2008.03.23. 04:45:35

Ahhoz hasonlóan "finom" a szederszemen mászó mezei poloska.
süti beállítások módosítása