HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ez mi ez?

2008.10.29. 07:00 rokica

Amióta ideköltöztünk, sokszor figyeltük a kertben lévő magas fát. Találgattuk, miféle lehet? Szárnyalt levelei, sötét, barázdált törzse és a „teniszlabdák”, amik a lombkoronában zöldelltek, nem adtak semmi olyan támpontot, ami beazonosíthatóvá tette volna számunkra. Még sosem látott egyikünk sem ilyen fát.
Az ősz jöttével az ökölnyi termések elkezdtek hullani, mi pedig élcelődtünk azon, hányas fokozatú földrengést idézhet elő egyik-másik földet érése. Nekem nagyon dióra hajazott, de a kollégáim szerint kizárt, hogy ekkora dió létezhessen, meg aztán a levelei, a kérge sem olyanok, amit egy normális diótól megszoktunk. A burok sem esett le a termésekről, épp csak megrepedt. Jó, masszív akármi volt.
Tegnap aztán, gondoltam, véget vetek a dilemmának és leóvatoskodtam a földszinti ajtóhoz, onnan kislisszoltam a kertbe és zsákmányoltam három megtermett bogyót. Az irodába visszaérve felboncoltuk a szerzeményeket. Nagyon finom, fűszeres illatú maradt utánuk a kezem (bár akadt benne némi diós, engem inkább a citromos muskátli levelének illatára emlékeztetett), amikor letettem őket az asztalra. A kollégám rosszabbul járt, mert ahogy szétcincálta a burkot, annak nedve sötétbarnára színezte az ujjait.
Bizony, – bár még addig nem látott formájú, színű és „állagú” – diót találtunk belül. Jó boncmesterekhez méltóan próbáltunk ugrálni rajta, hogy összetörjük, de a csonthéj nem adta meg magát.
Otthon aztán kutatásba fogtam és elkezdtem végignézni a diófélékről elérhető anyagokat, amikor is ráleltem alanyunkra. Őnagysága feketedió néven szerepel a rendszertanban – és bizony itt, Pest közepén hivatalosan semmi keresnivalója nem lenne, főleg nem aszfaltba ágyazva. Az sem volt véletlen, hogy még csak meg sem tudtuk repeszteni a csonthéjat, mert egy magocska feltöréséhez minimum Fekete Laci erejére lenne szükség, de még neki is csak kalapáccsal sikerülne. Pedig igen értékes, állítólag finom és értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz a maghús. Már ha hozzá lehet jutni. Kinyeréséhez ugyan diótörőt használnak, csak éppen az akkora satuszerű vasszerszám, amivel simán lyukat lehet ütni a sziklákba.
Nem csoda hát, hogy a ház lakói – feltéve, ha egyáltalán tudják, mi nő a kertjükben – inkább összesöprik a kukába és nem foglalkoznak a begyűjtésével.
… Azért nekem sutyiban már jár az agyam valamiféle új dióprojekten …


 

 

 

Latin név: Juglans nigra L.
Magyar név: Fekete dió
Familia: Juglandaceae
Család: Diófélék

A fekete diót antiszeptikus, összehúzó, féregűző, gombaölő hatása miatt gyakran alkalmazzák. Segíthet a gyomor-bélrendszeri betegségek és fertőzések, valamint a különféle eredetű hasmenések esetén, mert elősegíti a bőr és a nyálkahártya gyógyulását. A fekete dió bőséges mennyiségű organikus jódot, mangánt, magnéziumot ezenfelül szelént, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, klórt, B1-, A-, C- vitamint, niacint, B2-, B6-vitamint és bioflavonoidokat tartalmaz. Dr. Albert Leang, gyógyszerészeti szakértő szerint a fekete dió egy juglan nevű anyagot tartalmaz, mely igen hatékony a parazita betegségek ellen.

1 komment

Címkék: jártamban keltemben ez mi ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr26738076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liidiiia 2008.11.04. 07:50:01

tegnap eszembe jutott a kép a dijóról, mert egy hosszú telfón után azt éreztem, hogy az élet pont ilyen szép és feltörhetetlen. nagy kemény dió na... :-)
süti beállítások módosítása