HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tutanhamon kincsei Budapesten

2009.10.21. 19:22 rokica

 

Október 24-én Tutanhamon sírjának kapui megnyílnak a látogatók előtt, a rendkívüli kiállítás 2010 áprilisáig fogadja az érdeklődőket és remélhetően, más városokhoz hasonlóan kiemelkedő és sokakat vonzó kulturális eseményként fogja gazdagítani Budapest kiállítási palettáját.


Budapesten a VAM Design Center ad otthont a kiállításnak 2009. október 24-től 2010. április 26-ig. Belépéskor minden egyes látogató egy audioguide-ot (elektronikus tárlatvezetőt) kap, amely végigkíséri a kiállításon és amelyből valamennyi kiállított tárggyal kapcsolatban érdekes információkat hallgathat meg. Az audioguide 4 nyelven – magyarul, angolul, németül, spanyolul – áll a látogatók rendelkezésére.

 

Howard Carter megszállottan hitt abban, hogy egyszer megtalálja Tutanhamon sírját és annak ellenére nem tágított ettől, hogy neves tudósok is kétségbe vonták a sír létezését. A kalandfilmbe illő történet katarzisa egy fantasztikus, egyedülálló lelet… Időutazás az ősi Egyiptom titokzatos világába.

 

Howard Carter régészt lenyűgözte a szemei elé táruló kincsek látványa, amikor 1922. november 26-án először bepillanthatott Tutanhamon fáraó sírjába. Az eléje táruló kamrák néhol a plafonig zsúfolva voltak felbecsülhetetlen értékű sírmellékletekkel. A „Tutanhamon – sírja és kincsei” című kiállítás ennek a csodálatos pillanatnak az átélését teszi lehetővé a látogató számára. Tutanhamon sírjának három kamráját a kincsekkel egyetemben az eredeti állapotnak megfelelően, életnagyságban rekonstruálták, hogy ezáltal a látogató valósághű benyomást nyerhessen azon ajándékok lenyűgöző gazdagságáról, amelyek a királyt voltak hivatottak szolgálni a túlvilágon tett mágikus utazása során. A legjobb egyiptomi kézművesek készítették el több mint 1000 fontos lelet élethű reprodukcióját, a hagyományos eljárások és a modern gyártási módszerek együttes alkalmazásával. Az ókori egyiptomiak kultúrájával és hitvilágával – halotti kultuszukkal, isteneikkel, uralkodói családjaikkal és titokzatos hieroglifáikkal – kapcsolatos információk látványosan, a legmodernebb médiatechnikával kerülnek feldolgozásra és bemutatásra.

 

Az elfelejtett fáraó Tutanhamon az egyiptomi történelem egyik legrejtélyesebb alakja. Abból a 18. dinasztiából származik, amely az Újbirodalmat megalapította és amellyel egy új, kulturális virágkor köszöntött be. Ehnaton fáraó és feltehetően fő felesége, a híres Nefertiti fia 7 évesen lett fáraó, és korán, körülbelül 19 évesen hunyt el, tisztázatlan körülmények között. Utódai minden emlékműről kitörölték a nevét, így egyetlen királylistán sem szerepelt és feledésbe merült. Ismeretlenül, sírjában elrejtve nyugodott majdnem három és fél évezreden át a Királyok Völgyében – amíg végül Howard Carter rábukkant a sírjára.

 

Világviszonylatban egyedülálló élmény. A kiállításon bemutatott sírbeli kamrák és kincsek ennyire teljes készlete a világon sehol sem látható – még Egyiptomban sem. Tutanhamon eredeti sírját ugyanis a Királyok Völgyében már szinte teljesen kiürítették. A kincsek legnagyobb része üveg és védőzár mögött, vitrinekben található a kairói Egyiptomi Múzeumban.

 

A sír eredeti állapotának megfelelő térérzet csak a „Tutanhamon – sírja és kincsei” kiállításon tapasztalható meg. A kiállítás két neves egyiptológus, Dr. Wolfgang Wettengel és Dr. Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre. Ezen a kivételes kiállításon a Tutanhamon-sír három kamrájának és több mint 1000 tárgyának a világon egyedülálló, életnagyságú másolata és a legmodernebb technika segítségével érzékelhetővé válik a fáraók aranykora. Az élmények szemléletes módon közvetítik a látogató számára a gyermekkirály rövid éltének és rejtélyes halálának történelmi hátterét.

3 komment

Címkék: sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr741466082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.10.21. 23:16:10

Nem is olyan régen láttam egy dok. filmet T.-ról, nagyon-nagyon érdekes volt, ahogy beszéltek az életéről, közben 1-1 dramatizált jelenetben le is játszották annak részleteit.
[a srácot ügyesen választották ki a szerepre, erősen hasonlított az eredetire:)]

Mindenképp időt szakítok rá, hogy elmenjek a kiállításra valamikor...

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2009.10.31. 18:29:28

Egyik kairói munkám során volt alkalmam megnézni a múzeumot.
Mellesleg nagyon rosszul érzem magam általában minden ilyen helyen és nem bírok sokáig benn tartózkodni, valahogy úgy érzem, a halott lelke rémesen dühös, látván, hogy ahelyett, hogy hagynák nyugodtan békében pihenni, a sírját szétszedik, a testét és a kincseit meg kiteszik bámészkodásnak...

Tudom, nem számít akkor már, de én nem örülnék, ha az én maradványaimon legeltetnék mások a szemüket, igaz, nem lévén fáraó, ez a veszély aligha fenyeget. :)

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2009.11.04. 13:35:04

@Zöldfül:

Itten nem vannak halott lelkek. Minden másolat, de nagyon hű az eredetihez.

Persze, a szarkofág pl. nem 225 kg, a halotti maszk pedig nem 11 kg aranyból van, de a megtévesztésig eredetinek tűnik minden. Egyiptomi emberek egyiptomi anyagokból, eredeti kézműves technikával készítettek mindent.

Nekem meglepők voltak a méretek. Tévéből, filmből, olvasásélményekből minden olyan másnak tűnt! Így, már nem is tudom, hogyan tudták azokat a sokmázsás és kicsinek egyáltalán nem nevezhető berendezési tárgyakat levinni a lyuknyi sírkamrákba. Mert a kamrák picikék. Csak a filmeken olyan teremszerűen monumentális és látványos minden. Eredetiben ezek a dolgok a halottnak és a túlvilágnak szóltak, nem pedig a bámész, kívülről szemlélődő közönségnek.

Eccóval, nekem tetszett.

***

Terveim szerint – ha az utódok is úgy gondolják jónak – az én porom valamilyen vízbe kerül. legyen az pocsolya, patak, vagy akár az óceán (bár az utóbbit kicsinyt hidegnek vélem). Lesz belőlem plankton kaja. Azok meg nem kérdeznek sokat.

Ami komolyan taszítana, ha kiállítási tárgyként kellene tovább funkcionálnom a Bodies kiállításon. No, az már nekem is sok, pedig tudom, hogy a hátramaradt salaknak oly mindegy.

images.google.hu/images?hl=hu&resnum=0&q=bodies&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
süti beállítások módosítása