HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

este mise, éjfélkor semmise

2009.12.08. 23:10 rokica

 

Este tízkor lesz az éjféli mise a Vatikánban

 

Federico Lombardi pápai szóvivő a döntést azzal magyarázta, hogy ezzel enyhítenek a XVI. Benedekre váró terheken egy olyan időszakban, amikor amúgy is rendkívül elfoglalt a katolikus egyházfő. Nincs ok az aggodalomra az egészsége miatt - tette hozzá a szóvivő. A könnyítést a munkatársak tanácsolták, és a 82 éves pápa elfogadta - mondta.

 

Az egyházfő év végi programja már kedden, a szeplőtelen fogantatás ünnepén megkezdődik, és csak december 31-én, egy esti istentisztelettel ér véget. Sok ideje nem lesz pihenni, mert újév napján délelőtt tízkor már újból misézni fog a Szent Péter téren.

 

(MTI)
 

 ...És ezután a Húsvét hétfőt már vasárnap megtartjuk (ennek mintájára a Pünkösdöt is), - akkor úgyis mennek a népek templomba – és a többi egyházi ünnepet kéthavonta egy alkalommal összevontan üljük meg.
A Tízparancsolatot besűrítjük kettőbe, viszont mindezek kompenzálására egyházi adót minden páros naponta fizetni köll.

Hát, kedves vatikáni fővezér, egyszer, ha majd ráérsz, kérj meg valakit – mondjuk a hívek közül – hogy mesélne már neked kicsikét arról, mekkora ünnepe a Karácsony Szenteste a katolikusoknak és mennyire illendő dolog ebbe belebarmolni.

Addig csak ennyit „tőletek”:

Magyar Katolikus Lexikon > éjféli mise


éjféli mise: a →karácsony ünnepének első szentmiséje december 24-ét követően éjfélkor. - Egyéb elnevezései: a tp-ban ragyogó fényesség miatt →aranyos misének, a Jézus születését hirdető angyalokra utalva →angyalmisének is nevezik. Erdély némely helyein →madármise. Az ~ lezárja az →ádventet, föloldja a karácsonyi →böjtöt, bevezeti az egész ünnepkört. A Sztföldön Betlehemben a 4. sz. végén már szokásban volt. Róma az 5. sz. közepén vette át, stációs tp-a a Maria Maggiore-baz. - Az ~ a liturgia üdvtört. magyarázata szerint a törvény előtti (a →pásztorok miséje a törv. alatti, az ünnepi nagymise az úsz-i) kor jelképe; teol. magyarázata szerint az ~ a Fiú Atyától való örök (a pásztorok miséje Máriától, az ünnepi mise a lelkekben való) születését ünnepli. Az ~ a leghosszabb éjszaka közepén jelzi, hogy a Megváltó elűzi a sötétség hatalmait, születése megújítja a világot. Régebben ezért az ~t sok helyen sötétben kezdték, s a →Dicsőség a magasságban Istennek... fölhangzásakor borult fénybe a tp. A pásztorok tiszteletadása (vö. Lk 2,8-20) a 18. sz. végéig hozzátartozott az ~ lit-jához: mise után pásztorok látogatták meg a betlehemet. - Az ~ hiedelem- és szokásvilága. Mivel az éjfél a napnak mindig a legtitokzatosabb pillanata, a néphitben a szellemek, a hazajáró lelkek és kísértetek ideje, s különös képzetek és hiedelmek fűzödtek hozzá. Az ~ órájára az ádvent minden várakozása összesűrűsödik: a jámbor lelkek jelet látnak mindenben, a titkok megnyílnak, a jövő föltárul, a folyókban tej és méz folyik; úrfölmutatáskor a vizek borrá változnak, az állatok megszólalnak (vö. Iz 1,3). Többfelé ~ előtt etetéssel, itatással kedveznek a jószágnak. Egy 19. sz: följegyzett hagyomány szerint a Balaton Jézus születése pillanatában fakadt. Az ~re vitték el a →lucaszéket, hogy ráállva fölismerjék a →boszorkányokat. Az ~ hiedelem- és szokásvilága tele van bőség-termékenység varázsló motívumokkal. Ált. hiedelem szerint az ~n legalkalmasabb Isten áldását, segítségét és oltalmát kérni. - A szentek közösségének megnyilvánulása, hogy sokfelé úgy tartják, az ~ előtt v. után megholtaknak is van ~je. - Az ~ föloldotta karácsony →vigiliájának böjtjét, s a hazatérők ünnepi ételeket fogyasztottak. D.I.

Ne ilyenkor legyél fáradt, vaze!
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mondd a magadét

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr471584825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása