HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sétahajó, lágyan ring a Dunán…

2009.02.19. 12:00 rokica

Tegnap, hazafelé menet megcsalt a szemem. Bámultam a Dunát és megpróbáltam a mostanában történt tragédiáira nem gondolni.
Néztem a madarakat és láttam pár nagyobb hajót. Úgy látszik, a hideg ellenére mozgolódnak. Egyszer csak felcsillant a szemem, mert ismerőst véltem derengeni az esti párában. Csak nem a River Cloud? A kedvenc hajóm! Már úgy vártam! – ám közelebb érve csalódnom kellett, nem az volt. Sebaj, látom még idén, bármilyen ritkán is jöjjön errefelé.
Egyszer, ha majd nagyon gazdag leszek, végighajókázom vele a folyón. Mert az nem lehet, hogy ez a szerelem plátói maradjon, és csak távolról imádjam, lessem, amíg csak ki nem úszik a látóhatárból.
Meg egyszer majd még szárnyashajóval is elmegyek Bécsbe és vissza … de ha választanom kell a kettő közül, akkor mindenképpen a River Cloud.

 

Heltai Jenő: Kirándulóhajó

 

Vasárnap reggel álmosan, tunyán
Megy a hajó a csillogó Dunán.
Paraszti cifra díszbe öltözött
Pirosvirágos két zöld part között.

 

Leányfalu… Szentendre… templomok…
Száll, száll a füst, a gép dünnyög, dohog.
A kapitány, a pesti tengerész
Látócsövén a végtelenbe néz.

 

Hajókerék zúg, bősz sziréna búg,
Fönt a hajón új lányok, új fiúk,
Muzsika, tánc és nagy titokba csók…
Ó, szép vasárnap! Bölcs kirándulók!

 

A közönyös-kék régi ég alatt
Az élet és a pillanat szabad.
Ki veszi észre? Messze, messze lenn
Egy férfi áll a vízben. Meztelen.

 

Szakálla leng a szőrös mell fölött,
Makrapipája kéken füstölög.
Csapkodja térdét, nézi az eget,
A nagy hajónak vígan integet.

 

Harsány halihó!-val jóreggelt kíván.
Ki ez a jámbor? Költő? Hős? Zsivány?
Vad lázadó? Vagy kispolgár, vacak?
Így messziről az isten tudja csak.

 

Akárki, mindegy. Hitvány kis bogár.
Örül, hogy él, hogy itt a fény, a nyár
És messze még az elmúlás, a fagy…
Ember szegényke. Az, ami te vagy.

4 komment

Címkék: vers heltai jenő jártamban keltemben

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr20952531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsaturján 2009.02.21. 06:56:14

víz, duna, hajókázás.....
ha van valami, amihez igazán kötődök a rókán kívül, akkor az ez a mesterhármas, ámbátor egy teherhajón ugrabugrálva még romantikusabb bír lenni, na ja, navigare necesse est, különösen decemberben, amikor a felcsapó hullámok azonnal ráfagynak a kötélzetre és a dekk mocsok módon csúszik, amibe meg megkapaszkodsz, ahhoz azonnal hozzáragadsz. a kormányállásban viszont jó meleg van, figyeled a partot, célzol a hajó orrával, mert jóformán csak addig látsz a szakadó hóesésben, lesed a mélységmérőt és figyeled a rádiót egyfolytában. aztán megállunk kaját vételezni egy alkalmas helyen, ami abból áll, hogy a srácok a tatnál dobóhálóznak egy félórácskát, te addig hagymát aprítasz és pálinkázol, hogy kellően kész legyél a kárászlé megfőzésére, jön is a személyzet vagy három kilóval, gyors pucolás és közben persze továbi pálinkák, de csak szolídan, mert körülötted minden veszélyes és a vontatmányért is te felelsz. höhö, a hálókuckód arról nevezetes, hogy valamikor a nevezetes kusztó kapitány aludt benne, te viszont éjjel is inkább a kormányos mellett bagózol, helyette figyeled a radart, mert az a konzervatív seggfej nem szereti használni, mert az a kép "nem valóságos", pedig a sötétben és hóviharban már a hajó orrát sem nagyon lehet látni, hát még a partot! a radaron viszont látod a magad előtt mozgó szigetet, amely pánikszerűen eltűnik, amikor a közelébe érsz, ennyi kárókatona nincs is egyszerre, legfeljebb a laricsevben. utolsó néhány centi vízzel csusszansz be a szentendrei ágba, akkora grafttal, hogy még időben el tudj húzni onnan, mert amikor beveszed a kanyart a pilismaróti strandnál a szélső bárka már húzza a homokot, a recsegés jól hallható. aztán ledekkolsz dunabogdánynál, jó hét, mire a négy uszályt megpakolják kővel, addig pihi és lazulás, testületileg megyünk a marcsihoz, aki érdeklődve néz rám: téged még nem ismerlek, úgyhogy mondjad csak, mit iszol!

liidiiia. 2009.02.21. 09:28:15

sziasztok rokica és hacsa, köszi nagyon a fenti elkövetéseket, olyan jó volt olvasni-látni.
:-)))))))))))))))))))))
én is nagyon szeretem a vizeket+ hajókat. :-)

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2009.02.23. 15:29:24

@liidiiia.:
Drága liidiiia, a másik kedvencem a Theodor Körner. Mert az kéményes, füstös hajó. Nézd csak:
www.radreisen.at/fileadmin/Fotogalerien/OEsterreich/Donauradweg/PresseDonauSchiff/MS_Theodor_Koerner.jpg

liidiiia. 2009.02.25. 15:09:35

:-)
nekem nincs kedvenc hajóm, de majd mostmár felismerem majd akikről írtál. én a leginkább azt szeretem, hogy van a duna, süt a nap, és ezek a hajók meg fel-alá mászkálnak rajta, én meg ülök a parton, nézem ezt így egybe, és teát iszok a termoszomból, vagy beszélgetek. :-)
süti beállítások módosítása