HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Virágzik az indiai lótusz Szegeden

2007.07.23. 06:15 rokica

Virágba borult az indiai lótusz, amely Közép-Európában egyedülálló, hiszen ilyen nagy területen szabadban élő állomány csak a Tisza-parti városban található - tájékoztatott a Szegedi Füvészkert kertvezetője.
Pulics Julianna elmondta: az indiai lótusz a buddhisták szent virága, amely Indiában, Japánban és Kínában honos. A szegedi kertben ezer négyzetméteren több száz gyönyörű, illatos rózsaszín virág látható, amelyeket esernyő formájú, kékeszöld, viaszos leveleik még különlegesebbé tesznek.
A lótusz 1932-ben került a szegedi parkba az óföldeáki Návay-kastélyból. A füvészkertet alapító Győrffi István telepítette át a színpompás növényt, amely az egész tavon elszaporodott. Külső körülmények miatt 1974-1982 között e ritkaság nagy része elpusztult, csak pár hírmondó tő maradt.
A szakemberek hozzáértésének köszönhetően azóta újra eluralta a tavat; a látványt időjárástól függően augusztus közepéig, végéig élvezhetik az egyetemi füvészkertben.
A legenda szerint a Buddhának életet adó növényt őshazájában sokoldalúan hasznosítják: magját, a mogyoró nagyságú lótuszdiót főzve, pirítva, kandírozva fogyasztják, keményítőben gazdag gyöktörzsét főzeléknek készítik el, vagy megszárítják, és gabonával keverve kenyeret sütnek belőle, sőt fiatal hajtását és levelét is megeszik.
(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: életméz

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr68123676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása