Süth Miklós főállatorvos azt javasolja, hogy a vásárlók egyelőre ne fogyasszanak olyan élelmiszert, amelyen feltüntették, hogy E 412-es, guargumi, guarliszt, guargyanta adalékot tartalmaz. Azt még nem tudni, hogy miként szennyeződött ez az élelmiszer adalék alapanyag dioxinnal, és az sem ismert, hogy az egyik külföldi felhasználó miért vizsgáltatta be dioxinra. Ennél az anyagnál ugyanis nem kötelező a dioxin vizsgálata - mondta a főállatorvos.
A guargumit a guarbab magjából állítják elő. A guarbab fő termőterülete Északnyugat-India (elsősorban Rádzsaszthán, továbbá jelentős még Gudzsarát, Harijána, Pandzsáb, Uttar Pradés és Himácsal Pradés) és Pakisztán, de Amerikában és Afrikában is termesztik.
Guargumival az átlagember az élelmiszerekben találkozik leggyakrabban. A guargumit az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, emulzifikánsnak, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják. Az élelmiszereken az E412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik. A következő ételféleségekhez adalékolják:
öntetek (majonéz, ketchup, szószok): növeli a víz-olaj emulzió stabilitását
tejtermékek (kakaóitalok és ízesített tejitalok, lágy sajtok vaj- és sajtkrémek): javítja az állagot, fenntartja az egységes viszkozitást és színt
üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást
húskészítmények (sonka és felvágottak): síkosító és kötőanyag
gyümölcsgélek (lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, viszkozitásnövelő, bevontaképző, fényesítő és vízmegtartó
sütőipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek): elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését
mirelittermékek (jégkrémek): gátolja a jégkristályképződést, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, stabilitásnövelő, megnyújtja az eltarthatóságot
Tegnap este megcsináltam a dedemnek a szokásos padlizsán krémet (lánykori nevén: vineta). Abba kellett olaj is, meg majonéz is – és mindezt péksüteménnyel, zsömlével eszi. Nagy a dilemmám, mérgezem-e az utódomat?
Ma tökfőzeléket főztem sok-sok kaporral. Tüktojt sütöttünk a tetejére és friss zsemlét ettünk mellé. Igen kiváló lett, bár a zsemle miatt izgulok. Meg az olaj miatt. Meg a tejföl ... Volt-e benne guargumi? Együnk-e egyáltalán?
Persze, hogy nem veszik le a boltok polcairól az ezt az adelékanyagot tartalmazó élelmiszereket. Ugyanis, akkor bezárhatnának az üzletek.
Erről jut eszembe:
i.sz. 1000 - A gyökér pogány dolog, imádkozz!
1850 - Az ima babonaság, itt az elixír!
1925 - Az elixír kuruzslás, vedd be ezt a tablettát!
1980 - Ez a tabletta elavult, jobb az antibiotikum!
2000 - Az antibiotikum nem természetes. Itt ez a gyökér.