HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hőszivattyú másképp…

2007.08.28. 14:40 rokica

Miért jó a távfűtés?
 
A távfűtés elsősorban azért jó, mert a legnagyobb komfortot nyújtja, környezetkímélő és biztonságos. Magyarországon mintegy kétmillió ember számára biztosítja a megfelelő kényelmet a fűtés- és melegvíz szolgáltatás révén. A távhő egy olyan energiaellátási mód, amely az előállítása során kihasznált előnyök figyelembevételével gazdaságosan és környezetkímélő módon elégítheti ki egy-egy település fűtési-, használati melegvíz és bizonyos esetekben hűtési igényeit.
A fogyasztók nem kerülnek közvetlen érintkezésbe a tüzelőanyaggal, a füstgázzal, ezáltal kizártak az ebből eredő balesetek. Üzembiztonsági szempontból a távhőszolgáltató mögött olyan termelőkapacitások állnak rendelkezésre, melyek garantálják a folyamatos és biztonságos ellátást.
Bizonyos esetekben a távhőtermelő létesítmények biztosíthatják a hulladékok, illetve a megújuló energiahordozók felhasználását és ezek részarányának növelését.
A távfűtés lokális szinten javítja a távfűtött városrészek levegőminőségét, szemben az egyedi fűtések sok-sok környezetszennyező forrásával. A távhőtermelő egységekben (erőművekben, fűtőművekben) magasabb technológiai szint valósítható meg, mint az egyedi tüzelő berendezésekkel ellátott rendszerekben, ezáltal nagyobb az energetikai hatékonyság, így alacsonyabb szinten tarthatók a fajlagos káros anyag kibocsátások.
A jelenlegi hőtermelési módok közül gazdaságosan csak a távhő előállítására alkalmazhatók a megújuló energiaforrások. Mint köztudott, Magyarországon kiemelkedően magas a földgáz alkalmazásának részaránya, ami jelentősen függ a világpiaci áraktól, illetve a készletek nagyságától. A központi hőtermelő egységekben van lehetőség a tüzelőanyagok rugalmas váltakoztatására kihasználva ennek gazdasági-műszaki előnyeit.
(B.E.Zrt.)
Nasszóval. Én egy 46 m2-es lakótelepi, nyolcadik emeleti hangárt mondhatok otthonomnak, ahol gyönyörűséges, szocreál stílusban megalkotott ócska, szürke lemezradiátorok ontják a távhőt, ha kell, ha nem.
 
Az elmúlt télen például cseppet sem kellett volna. Mindenki más tudott spórolni a téli fűtésén, csak mi, szürkeházi kaptárlakók, nem. Az ebben a házban élő (öt lépcsőház, lépcsőházanként tíz szint, szintenként hat lakás) vízfejű prolik képtelenek megegyezni bármi olyan dologban, ami csak kicsit is előre vinné a közös ügyeinket, például a mérőórák lakásonkénti felszerelésében – vagy bármi másban, amihez többségi döntések szükségeltetnek. (Megjegyezem, nemrég költöztem ide, kellő előtájékozódás nélkül – jelenti ez azt, hogy nem néztem szét lakófronton – így aztán most naponta szívok, mint a torkos borz. Életem legelvetéltebb döntése volt ez a lakáscsere).
Marad tehát, hogy átalányt fizetünk. Sokat. Fűtési szezonban úgy 25.000 Ft körüli összeget adok postára havonta. Mert ugye, drága a gáz, amivel nekünk azt a kellemes meleget állítják elő, amivel az utcát fűthetem – hiszen ezt a csészealjnyi területet amúgy a testhőnkkel képesek vagyunk lakhatóra fűteni, a felesleget már ki kell engedni az ablakon. (Mondanom sem kell, hogy a radiátorok nem zárhatók el, hiszen a ház épülte óta, úgy negyven éve, már számtalan rákent festékréteg tette lehetetlenné a záró csavar tekerhetőségét. Megjegyzem, gyanús lehetett volna, hogy a telepen már minden házban egyedi mérés működik, csak a mi házunkban nem. Ámde naiv voltam és azt hittem, majd nemsokára itt is lesz, csak még biztos nem volt rá érkezés. Azóta meg kellett tudnom, nem a szerelésre nincs alkalom, hanem a gondolkodásra. Itt nemcsak a „dögöljön meg a szomszéd tehene” a nyerő, de még a szomszéd is – ha beledöglöm is – dívik.
Ám kanyarodjunk vissza az idilli emberkerttől. Szóval, fűtés. Táv. Mert – mint feljebb olvasható – működhetnek az alternatív módok, a megújuló energiák, eltüntethető vele a szemét, egészséges, nem környezetszennyező, hatékony az energia, javul a városrész levegője, alacsonyabb szinten tarthatók a fajlagos káros anyag kibocsátások, nem füstgázozom. Még épületet sem robbantok. Akkor miért fizetek érte aranyárat? Ha ez mindenkinek jó, akkor miért csak nekem, fogyasztónak nem?
De legyen, télen, béka 1 lenyelve. Mert nem tehetek mást.
 
Azonban ott integet az összes lábával béka 2. Ugyanis a fűtési szezon befejeztével a rendelkezésemre áll a Távfűtő Művek Zrt. egész nyáron. Áprilistól októberig. Havi 12.000 forintért. Mi kerül ennyibe? Mi kerül közel félhavi fűtésszámla összegébe +40 fokban? Esetleg az, hogy kiküldik a fizetendő csekket? Vagy hogy a melegvíz csapból melegvíz folyik? Ez, ha jól hiszem, máshol is elő szokott fordulni. Ennek biztosan van egy korrekt kalkulált ára, ehhez nem kell külön rendelkezésre állni.
A gázárak növekedésével egyenes arányban nőtt a rendelkezésre állási díj összege is. Miért? Miért fizetek éves szinten 72.000 Ft-ot bemondásra? Mert csak??? Ha azt nézem, ez az összeg csak a mi házunkban 300 (lakás) x 72.000 Ft egy idényben. Az 21 millió 600 ezer forint egy szezonban – és nem tartom kizártnak, hogy a nagyobb lakásokban lakók még többet fizetnek. Ismétlem: EZ CSAK EGY HÁZTÖMB a telepről. Mit kapunk ezért – és aki ezt kitalálta az miért nem kapja azt, amire most gondolok?
Béka 2-t nem nyelem le! Béka 2 monnyon le, vagy megyek és iziben útlezárok!
 

1 komment

Címkék: emberkert

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr35151186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.28. 19:52:45

Hú, ne is mondd! Az albiban egész télen távfűtöttek, mint a bolond, annyira meleg volt, hogy egész télen nyitva voltak az ablakok. Aztán persze még májusban is jött a huszonegynéhányezres számla. Vicc az egész...
süti beállítások módosítása