HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Erősen kikeletesedik

2008.03.13. 07:00 rokica

Szél úrfi ébresztett, be akart jönni az ablakon. Ám vagyok én egy Júlia?
Az utcára érvén azonban gyönyörűen zöldellő fűvel, rügypattantó fákkal és ordítozó madársereggel randevúzhattam. Az orgonabokron már 3-4 centis virágocskák feszülnek a napfénynek, a mandulafák menyasszonyi csokornak jelmezelték magukat és nemsokára a szilva- és almafák is díszbe öltöznek. Pedig még csak március idusán járunk. Idén is korán jön a tavasz, de vajon a méhecskéket ébreszti-e valaki?
Gyermekkoromban – a múlt században – még májusban, anyák napja környékén bontottak szirmot az orgonák és íriszek. Óbudán, ahol felnőttem, tele volt a kert és a kerítés alja velük. Persze, a szomszédé mindig lilább és kékebb volt, így természetes, hogy jól nevelt gyerekhez méltóan lopni jártunk. Főleg ballagás idején, amikor az osztályokat kellett díszíteni. A bibi csak az volt a dologban, hogy a szomszéd kölyök is hozzánk hasonló hitet vallott, így előbb-utóbb a mi kertünk is lekopaszodott.
Mostanában viszont minden előbb virít. A nénikék az aluljárókban kis kaskákból kínálják az aranyeső- (tudom, arany vessző, de ez most nem zavar) és ibolyacsokrokat. Hála Istennek hóvirágárussal nem sokkal találkoztam idén. Akivel mégis, az leginkább hagymástul, tejfölös pohárkába ültetve kínálta a portékáját. Gondolom (vagy remélem), a saját kertjéből származott a növényke. Igaz, szerintem így sem kellene learatni, mert biztos vagyok abban, hogy többnyire nem kertészek vásárolják meg, így a kis tavaszköszöntőnek elég csekély esélye marad a túlélésre.

Lassan ki kell látogatnom a Hajógyári szigetre is. Ilyenkor felmérem, mennyi kárt tettek az elmúlt esztendő óta kölyökkorom vadonjában a mai tulajdonlók.
A sziget tövében nőttem föl. Akkor még vadregény volt, ősfák, bokrok, szépséges ritka virágok és egy belső tó a közepén, ahová apámmal pecázni jártunk. Csak a déli csücskön volt egy kis matróz kocsma, az hordozta a civilizációt, meg a hídnál a csónakház. Gyönyörű volt. A legszebb éveim emlékeit őrzik. Mára a tizenkilenc huszadát kiépítették. Fesztiválközpont, lovarda, minigolf, étterem, disco, jajdemacsóvagyok-pálya, vízisí, valamint az Álomsziget kft. tulajdonolta sokféle ez meg az.
Néha még mindig kimegyek egy kis nosztalgia morzsáért - de már nem lelem. A tavacskát feltöltötték és mostanra az eperfákat is kivágták. Van helyettük aszfalt és tujasor. Meg bennfentes nyaralók. Vajon hogyan kaptak építési engedélyt? Netán Tarlós úr félre nézett? Vagy tán "leszóltak" neki?
Ám, ami a legjobban fáj, az a szemét. Valamiféle virtusból a fákra dobált, zsinóron lógó pet palackok, sörös dobozok mázsaszám, civilizációs antilebomló melléktermékek. Tampon, koton, hátizsák, félcipő rakáson. Persze, mindez a még megmaradt erdős részen. A "megműveletlen" egy huszadon. A fekete mókus és az örvös galamb a még szét nem bombázott, a szigorúan védett ligeti csillagvirág a még meglévő zsebkendőnyi lakhelyén.
Évről-évre, fesztiválról-fesztiválra, egyre nagyobb a szeméthalmaz. A fiatalság mulat. Ha pedig nem, akkor a privatizálók rombolnak építkeznek. Szállodákat, vigalmi negyedeket, gőzkieresztő, drága létesítményeket terveznek és valósítanak meg.
Valahogy nem nagyon hiszem, hogy azoknak a gyerekeknek, akik jachttal érkeznek a szállodába és nézik, hogy az anyjuk hogyan kaszinózik és az apjuk "vigad" a megfelelő negyedben, annak a sziget a gyerekkort jelentené. Sőt! Tartok tőle, hogy azon szerencsétleneknek nincs is olyan. Csak sok-sok pénz. Pedig akadhat, amit nem lehet megvenni. Ellenben szinte mindent lerombolhatnak.
Most mondhatnátok bölcsen, hogy ilyen a világ, ez a haladás, nyugodjunk bele, mert kétszer ugyanabba a folyóba... stb., ám én mégis cirkuszolok. Mert mást nem tehetek. De senki ne higgye, hogy ez nekem így jó. Még akkor sem, ha mások tojnak minderre. Addig ordibálok, amíg van hangom. Talán mégis lesz valaki egyszer (mint ahogy a mese is mondja) és a kutyaugatást (rókavonyítást) meghallják odafönn. 

3 komment

Címkék: emberkert mondd a magadét

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr1378993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.03.13. 13:00:00

A szemeteléssel kapcsolatban pont tegnap volt egy nagy kiakadásunk. A többiek a horgászhelyekről beszéltek, én meg a mecseki "kalandjaimat" mondtam el.

Borzalmasak ezek a pszeudokirándulók. Kirándulás gyanánt bepattannak a kocsiba, tábortüzet raknak vhol, jól bezabálnak, isznak, otthagynak minden mocskot, aztán hazaautóznak. Tisztelet a kivételnek.

De a legborzalmasabb az, hogy olyan helyeken is szemétkupacokat lehet már találni, amik minden emberi lakóhelytől legalább harminc kilométerre vannak...

rokica · http://www.rokica.blog.hu 2008.03.13. 16:28:17

Ezeket az autós „kirándulókat” én sem értettem meg soha. Valóban úgy van, ahogy írod. Még én sem láttam, hogy valamelyik a kocsijától – és az elemózsiás kosárkáitól – akár száz métert arrébb sétált volna. Kiszállás, evés/ivás, heverészés (közben rádióordíttatás), bepakolás és irány haza. Ha mégis mozgásra szánják el magukat, akkor letaposnak mindent, amit csak érnek. Letépdesik a fákat, bokrokat, learatják az összes környékbeli virágot (amit aztán otthagynak, mert a zaba végére elhervad) és annyi. A szemetet nem szedik össze, nem viszik el. A nyomukat redbullos dobozok (vajon mi a francnak, ha a seggét sem emeli föl?), sörösüvegek és széthajigált alufólia, valamint műanyag zacskók és papírok jelzik.
De találkoztam már erdő közepén kiszuperált mosógéppel, autókarosszéria elemekkel, stb. Sőt, szedtünk már ki a Duna holtágából alig használt gáztűzhelyet is. De ami ennél még megfejthetetlenebb számomra, az a lakótelep, ahol lakom. Képzelj el egy parkot (amit a kertészet folyamatosan gondoz). Mindkét oldalán út vezet, tele szemétgyűjtővel, a házak mellett pedig kukákkal. Erre a marhája nem beviszi a motyóját a park közepére és ott dobja el?! És ez nem egyedi eset, hanem napi rendszerességgel előfordul. Karácsony után, amikor kb. húsz méterekre egymástól fenyőfalerakó helyeket jelölnek ki, akkor is van számtalan olyan f.kalap, akik inkább behúzkodják a lejáratos növénykéiket a parki kúszótuják alá. Nem fogom felfogni, ha hatszáz évig élek se.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.03.13. 22:16:26

Rokica: 16:28:17:

"Nem fogom felfogni, ha hatszáz évig élek se."

Szerintem van bennünk magyarokban valami gén, ami megakadályoz bennünket abban, hogy helyesen csináljuk a dolgokat. Ugyanannyi erőkifejtésbe kerül, ha jól csinálod, ha rosszul és mégis sokszor
a rosszat csináljuk.

süti beállítások módosítása