HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

hangulat - 1.

2008.04.22. 17:30 rokica

Részlet Kiss Lajos "A szegény emberek élete" című könyvéből

A ház ablaka

 
Meg kell említeni a szobában az ablakot, amire sok gondot fordít az asszony. Annyira félti és úgy vigyáz az épület szemére, az ablakra, mint a sajátjára. Tisztán tartja. Az ablakfélfát, ha felsüti a nap, befesti olajos festékkel, máskor olajjal, petróleummal keni be. Különösen nagy gondja van az üvegjére. nyáron a portól, légypiszoktól takarítja, de elég az is, ha az eső beveri. Télen, ha megizzad az ablak, napjában többször is megtörli, hogy tiszta legyen. Külön ruhát, ablaktörlőt tart erre a célra.

 

A szögény ember házán nem volt nagy ablak sohase, néha csak egy-két arasz nagyságú. Akármekkora volt is, a szellőzést nem szolgálta. Némelyiket nem is lehetett kinyitni, így aztán az ajtóról szellőztettek. Világosság se sok jött be rajta, mert a kis ablakot telerakták mindenfélével. itt állott nappal a lámpa, sokszor a lámpás és mécses is. A tréfásan ablakvirágnak mondott pálinkás butyella, bögre, kis tükör, tintatartó, kancsó, karafina (nyakas borosüveg).

 

Az öregek, ha olvasni akartak a bibliából vagy a zsoltárból, az ablakhoz mentek, mint legvilágosabb helyre betűzgetni. De alkalmas leselkedő hely is öregnek, fiatalnak egyaránt. Az ablakban teremnek, ha mennyasszonyt visznek az utcán, ha halottat kísérnek a temetőbe. Egy-két cserép virág mindig van az ablakban: muskátli, fuxia, rozmaring, szőlővirág, bazsalikom, meg tengeri hagyma, amit orvosságnak tartanak. Az időjárást is mutatja az ablak. Világosodik-e, milyen idő van odakint. Hidegben harmatos, jégvirágos; ha szél lesz: vörös az égalja. Télen az ablak harmatját felszedik. Különösen az egyes ablak annyira izzad a befűtött kemence melegétől, hogy lefolyik az ablak párkányára, onnan a falon végig a földre. Fűrészport tesznek ugyan az egyes ablakba hideg ellen, de az se tartja fel az ablakvíz lefolyását. Subaszőrből vagy rokolyaszélből tatart csavarnak, az ablakfél rámájára az üveghez teszik a sarkoknál kezdve, és azon szivárog a középen levő harmatvályúba vagy csészébe. Azt is szokás mondani, hogy a tiszta ablak a lány ékessége, éppen ezért a lánynak is nagy gondja van az ablak rendben tartására. Szerelmesek az ablakban szoktak szót váltani, a szerelmes legény ott dalolja el szerelme nótáját. A kikapós menyecske az ablakban adja meg a jelt szeretőjének, jöhet-e az előre megállapodott időben. Nappal a firhang van félig elhúzva, este az ablakban világít a lámpa fénye. Igaz, hogy ha baj van a háznál, nagy beteg, vagy halott, akkor is az ablakban van a lámpa, de szomorúbban világít, mint amikor szeretkezésre hívogat.

 

Ha kívülről nézzük az ablakot, minden évszakban mást látunk ott. A szegény embernek az ablak a legjobb hirdetőhelye. Öreg, ákom-bákom betűk adják tudomásra, hogy lakás van kiadó, meg a ház eladó, de azt is, ha a házban sütnivaló dinkatök, ágasnak való faderék, gané, friss tej, túró, tejfel kapható. Itt tudjuk meg, ha szopósmalacot, hízott disznót adnak el. Az ablakban kis tányérba kitett búza, árpa, kukorica, alma körte vagy hagyma, tojás stb. minden hírlapi hirdetésénél jobb reklám. A pohárban látható néhány szem paszuly, két-három szál virág mindenkinek tudtul adja, hogy ezek eladás céljából vannak kitéve.

 

Az ablakba szokták kirakni a ritkaságokat, különlegességeket, cifraságokat, csecsebecséket, amit szépnek, kedvesnek tartanak pl. téli dinnye, sártök, ujjastök, a szép nagy birsalma stb. A közmondás a kellemetlen dolgokra érti: "nem rakja ki az ablakba".

 

A macska ugyan nem ritkaság egy háznál sem, mégis sokszor az ablakban szokott aludni. Az ablakba rakják ki a gyerekjátékokat is, kivált a babát, nagy lány a vásárfiaként kapott mézeskalács szívet, továbbá a kukoricajancsi (ember alakú kukoricacső), tojásból csinált galamb, kis játékcipő, papirosház, azonkívül a képes újság, gyászjelentés stb. apróságokat. Szegény ember gyerekei fényképet is az ablakban láttak először a 70-80-as években (1870-1880-as években), később a képeslap cifra skatulya, virágos bögre stb., valamennyi a már említett okból és célból kerültek az ablakba, hogy mások is megnézzék. A hiúságot is mutatja az ablak, mert a virágváza, a bálban kapott virágcsokor, báli meghívó is azért tevődik ide, hogy lássa más is, ne csak aki kapta.

 

Tisztesség határozó is az ablak, mert akinél mindig le van firhangolva fényes nappal is, az nem lehet tisztességes asszony, hanem "jófajta". A ház asszonyára legnagyobb csúfság az lehet, ha emberganéval vagy tojással kenik be az ablakot. elmegy a híre más városrészbe is. A karácsony estéjét, a névnapokat kint az utcán az ablak alatt köszöntik a gyerekek és ugyanitt játszanak legjobb ízűt is, sugdosót, iskolát, labdajátékot. A kisbabát is az ablakon viszi be a gólya - úgy tartják. Az elsoroltakon kívül még sok babona is fűződik az ablakhoz, de azok is, mint az eddig említettek azt bizonyítják, hogy a szegény nép szemében az ablak sokkal több, mint ami tulajdonképpeni rendeltetésére mutat.

Szólj hozzá!

Címkék: életméz

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr45436758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása