HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Még egy hülye szülőpáros

2009.02.20. 12:00 rokica

BOCS RVF 260602-nek szeretné anyakönyveztetni fiát – immár hatodik éve – egy orosz pár. A házasfelek a strasbourgi bírósághoz fordultak, de keresetüket elutasították.

 

Még a liberálisnak mondható orosz névadási szabályozás sem engedi egy moszkvai családnak, hogy kedvük szerint nevezzék el elsőszülöttjüket. A ded ugyan már hat éves elmúlt, de a szülők nem tettek le arról, hogy BOCS RVF 260602-nek kereszteljék.

 

A büszke apa hosszas agymunkával alkotta meg az utónevet, amelynek jelentése „biológiai emberi objektum a Voronyin-Frolov nemzetségből, aki 2002. 06. 26-án született”. Ezek után érthető, hogy a lassan iskolaérett kisfiú születési anyakönyvi kivonat és egészségügyi biztosítás nélkül él.

 

A családfő a strasbourgi bíróság elé is felterjesztette meglepő kérését, ám ott is elutasították. Azok után, hogy Oroszországban engedélyezett keresztnév a Viagra, az Aviagyiszpécser (Légiirányító), Privatyizacija (Privatizáció), illetve a Szalat Latuk (Latuk-saláta).
Az országban nem új jelenség a furcsa utónevek adása, a korai bolsevik időkben rengeteg gyerek nevét forradalmi hősök, sőt a technikai haladás újabb találmányainak megörökítése érdekében adták. Fiúknak adták például a Traktor nevet.
A híresebb nevek közé tartozik ennek alapján Elem Klimové, a híres filmrendezőé: az Elem nem mást, mint Lenin és Marx nevét rejti.
(forrás: Független Hírügynökség)
 

5 komment

Címkék: ez mi ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr57954988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecc 2009.02.22. 21:26:17

A fiam Pál lesz, a lányom pedig Inka. Ha lent leszunk a jatszoteren, majd ugy kiabalok nekik, hogy Pálinka!

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2009.02.23. 10:01:28

„Az újszülött elnevezésére, egyben befogadására koronként és területeként eltérő rítusok keretében került sor. Az egyház által babonának tartott „pogány” szertartásokat Európában a kereszténység elterjedésével a keresztelés váltotta fel. A szocializmus idején Magyarországon háttérbe szorult a vallás, ezért kevesebb gyereket keresztelt meg pap. Azonban tovább élt az igény az újszülött családtag vagy a néhány éves kisgyerek ünnepélyes névadójára. Az egyházak szívesen fogadnak minden jövendő hívőt, de míg a katolikusok szigorúbb feltételeket szabnak, a protestáns egyházak némiképp engedékenyebbek.
Nem árt tudni, hogy a keresztség katolikus és protestáns felfogás szerint egy, azaz mindegy, milyen templomban kereszteltek meg valakit.”

Nos, én úgy döntöttem, megkereszteltetem a gyermekemet, akinek a születésekor az anyakönyvbe a Barbara Liza utóneveket jegyeztették be. El is mentünk a Bazilikába, ahol az atya közölte, ilyen nevek márpedig nincsenek, így a keresztlevelébe a Borbála Erzsébet került. Tehát, az én lánykámnak hivatalosan négy utóneve lett. Barbara Liza Borbála Erzsébet. Van miből válogatnia.

***
A furcsa nevekről ugrik be, hogy volt egykoron egy ismerősünk, akinek a vezetékneve volt szokatlan. Amikor idegen társaságban bemutatkozásra került sor, szinte pontról-pontra ugyanaz a történet játszódott le:
- Üdvözlöm, Kovács István vagyok.
- Én is üdvözlöm, Szintén György.
- De én nem György vagyok!
- Én pedig Szintén György vagyok.
- De nem érti, hogy az Én nevem István?
- Dehogynem értem! Az enyém pedig György! Szintén György!

***
De akad, hogy a mai napig olyan neveket hallok – gondolom, ezzel nem vagyok egyedül – ami meghökkent. Elgondolkodom azon, hogy a szülők miért akarnak kiszúrni épp megszületett utódukkal? Miért nem gondolnak arra, hogy ha a gyerek nagyobb lesz, milyen csúfolásoknak lesz kitéve és ezzel mennyire keserítik majd meg a gyerekkorát?
Ilyenek például:
Futaki Bátor
Erdei Manó
Reis Olivér (akit a háta mögött mindig becézgettek)

Gecc 2009.02.23. 23:12:20


- Joo Geza.
- Nem Geza, Lajos.
- Joo... Geza.

:-]

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.02.23. 23:32:25

Rókica & Gecc :)))

Ennek az orosz családnak egyébként ennyi lenne az összes baja?
Tudod mit!? Irigylem őket!

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2009.02.24. 09:40:07

@hölgyválasz:
Elképzeltem – ahogy a képpel is utalni próbáltam rá –, amikor szegény pára felveszi a telefont és bemondja a nevét. Az biztos, én legjobb esetben is csak arra tudnék gondolni, hogy az üzenetrögzítő szól hozzám.
süti beállítások módosítása