HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kikelet

2009.03.02. 06:00 rokica

Latin név: Galanthus nivalis

Magyar név: Hóvirág

Familia: Amaryllidaceae

Család: Amarilliszfélék

 

VÉDETT!

 

Jellemzők:
10-25 cm magas, hagymás évelő. Hagymánként két szürkészöld, 8-20 hosszú levél található. A tőkocsány egy virágú, a virágok bókolnak, a külső lepel 15-25 mm hosszú, a belső lepel sokkal rövidebb, zöldes és a belső oldalon 1-1 sárga, félhold alakú folt található. Toktermése bogyószerű.

 

Virágzás: Február-április.
Méret: 10-25cm
Élőhely: Üde és nedves lomberdőkben, ritkulóban.

A hóvirág hazánk közkedvelt védett növénye, gyakran még hófoltok között, februártól áprilisig virágzik. Élőhelyén azonban már nem sokáig: nőnap környékén ugyanis leginkább az utcasarkon és az aluljáróban találkozhatunk vele, ahol fillérekért árusítják a nemzeti parkokban milliószámra leszakított csokrokat.
Napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, amely már a hazai állomány létét veszélyezteti. Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, nem "csak" letépik azt, de még a föld alatti hagymát is eltávolítják. A módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirág állomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben van. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, így csak a silányabbak érlelhetnek magot, ezzel a növény genetikai állománya is lassan, de biztosan romlik.
Hóvirágot természetvédelmi területen az utóbbi években már szedni csak engedéllyel lehetett, ilyet pedig nem adnak. Az utcákon azonban nehéz volt rábizonyítani az árusokra, hogy a hóvirágot védett területen szedték.
A helyzet most egyszerű: a hóvirág leszedése, kiszedése mindenütt tilos a természetben.


Sokan mondják: "ó, én nem is tudtam, hogy ez hóvirág, azt hittem, tőzike".

Nos, nekik okulásul:

Latin név: Leucojum vernum L.

Magyar név: Tavaszi tőzike

Familia: Amaryllidaceae

Család: Amarilliszfélék

 

VÉDETT!

 

Jellemzők:
10-30 cm magas, hagymás évelő. Levelei keskeny-szálasak, tőállásúak, fényes-zöldesek, szíj alakúak, 12-15 mm szélesek, jóval rövidebbek, mint a 15-30 cm magas, kétélű tőkocsány. Virágai a tőkocsány csúcsán általában 1-esével, olykor 2-esével fejlődnek, többé-kevésbé bókolók, széles harang alakúak, fehérek, illatosak. A hat fehér lepellevél egyforma méretű, 15-25 mm hosszú, csúcsán apró világoszöld folt található. Bibeszála buzogány alakú, erősen megvastagodott. Termése tok.

 

Virágzás: Március-április.
Méret: 10-30cm
Élőhely: Mocsárréteken, láperdők, és ártéri erdők, égerligetek.


Zelk Zoltán:   Hóvirág

 

Tél eleje, tél közepe:

havas a hegyek teteje,

sehol egy árva virág -

zúzmarás a fán az ág.

 

Ám télutón egy reggelen,

csoda történik a hegyen:

kibújik a hóvirág,

s megrezzen a fán az ág.
 

3 komment

Címkék: vers zelk zoltán érdemes figyelni hóvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr78975183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2009.03.05. 19:54:28

Szia Kedves Rókica!

Jön a tavasz, gondoltam épp ideje benéznem Hozzád!

...nem is csalatkoztam. Kedvenc virágaim, Szellő rózsa (fehér!), nefelejcs, pipacs, pitypang, és a hóvirág és a fehér liliom.

Azóta, mióta tiltott, egyszerűen nem veszek mást csak termesztett virágot. Most a recesszióban már azt se, vagyis inkább keveset és jobbára piacon nénikéktől, vagy bácsikáktól. A nénikék persze esetenként húszévesnek látszanak, de minden szabályt én sem tarthatok be:-)

jaegtoer 2009.03.05. 19:56:00

Jaj, bocsánat, a kaktuszok is, és mindenféle!

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.03.10. 06:07:43

Kár, hogy a hóvirágról jóval kevesebbet tudunk, mint az Ibolyáról.
Pedig mennyivel szebb!:)

Jaeg:)))

süti beállítások módosítása