HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kullancs- és szúnyogveszély: soha nem látott egyedek

2009.04.29. 06:52 rokica

Előzmény: http://rokica.blog.hu/2009/02/27/fontos_68  

A globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de egyes példányaik ma már olyan helyeken és kontinenseken is előfordulnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. A kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért alaposan fel kell készülnünk, hogy megvédhessük magunkat.

A melegkedvelő vérszívó fajok száma a közelmúltban jelentősen megnövekedett, így jóval szélesebb körben terjesztik az általuk hordozott fertőző betegségeket. E fajok közé tartozik a kullancs és a szúnyog is. Ezek a rovarok könnyebben vészelik át az enyhe teleket, az esős időjárás pedig kedvez a szaporodásuknak, így akár egész évben veszélyt jelenthetnek emberre és állatra egyaránt.

Növekvő egyedszámuk miatt olyan régiókban és területeken is felbukkannak, ahol korábban csak hírből ismerték őket. Németországban például már feltűntek az első japán szúnyogkolóniák, és várhatóan a távol-keleti tigrisszúnyogok is egyre nagyobb számban jelennek majd meg Európában. Magyarország is veszélyeztetett, ma már a városok parkjai, a strandok és a kis kertek sem jelentenek biztonságot.

 

A kullancsok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött, és majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma. „A kórokozókat hordozó kullancsok számának emelkedésével az általuk az emberek és állatok körében terjesztett megbetegedések száma is sohasem látott méreteket ölt” – figyelmeztet Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás: a betegség lappangási ideje több év is lehet, következményei pedig kezelés nélkül végzetesek.

Mára az eddig elbagatellizált szúnyogcsípés is első számú veszélyforrássá lépett elő. A szúnyogok által terjesztett betegségek közé tartozik a nyugat-nílusi láz, a malária, illetve a tularémia nevű fertőzés is. A mindeddig egy térségre korlátozódó kórokozók mára az egész világon megjelentek, Amerikában például számos nyugat-nílusi láz fertőzéssel találkoztak, melyek az esetek nagy részében halállal végződtek. A veszélyes kórokozókat terjesztő szúnyogfajok már a szomszédos Ukrajnába is eljutottak. Ha a szúnyogcsípéseket rosszul kezelik, elvakarják, a helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Mivel a szúnyogok központilag irányított irtása nem tud lépést tartani az egyedszám növekedésével, az egyéni felelősségvállalásnak fontos szerepe van a védekezésben.

A csípések ellen hatásos lehet, ha ügyelünk a megfelelő ruházkodásra: ha zokniba tűrjük nadrágunkat és karimás kalapot húzunk, megakadályozhatjuk, hogy a kullancs utat találjon magának. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint a megelőzés másik módja is hatékony: bizonyos esetekben a testre permetezhető riasztószerek jelentik az egyetlen kényelmes és hatásos védelmet. Ám vásárlás előtt érdemes átfutni a címkét is, a dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazók hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, így akár érzékeny bőrűek is használhatjuk, a pikaridin-tartalmúak pedig fokozott igénybevétel esetén ajánlottak.

(forrás: HVG)
 

Szólj hozzá!

Címkék: kullancs szúnyog érdemes figyelni

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr371093293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása