HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A strucc

2007.09.10. 00:00 rokica

A strucc az egzotikus vadászkalandok nélkülözhetetlen kelléke. Filmhősök százai tettek meg a Szaharában hosszú kilométereket struccháton, ami a forgatókönyvben jól mutat, bár azt is tudjuk, hogy a struccok többségének lövése sincs a filmesztétikához. Van úgy, hogy a kínkeservesen megtalált óriásgyémántot nyelik le egy óvatlan pillanatban, ami viszont a kincsvadászok teljes zoológiai tudatlanságát jellemzi. Úgy kell nekik, mit flancolnak, mentek volna tevével. A strucc nem háziállat, csupán haszonállat, mert kiválóan eléldegélne vadon is, ha az ember másképp nem döntött volna. A vadon élő struccok után macerás naphosszat rohangálni, ezért zárták kerítés mögé, ezért etetik és gondozzák, de a strucc nem látszik hálásnak érte. Ma a dél-afrikai fekete struccot tenyésztik. A jóval népesebb arábiai strucc, amikor hírét vette az ember háziasítási szándékának, ijedtében rajtaütésszerűen kihalt (1941).
Egyébként a strucc rendkívül otromba állat. Mázsás testéhez képest oly kicsi a feje, hogy hatalmas csőrén és levesestányérnyi szemein kívül más nem is fér el rajta. Utóbbiak felett hosszú szempillákat hord, így tekintete felettébb csábosra sikeredett. Ez merőben ellentétes durva testalakulásával. Agytérfogat tekintetében "hidrogénszőke", egy zónaadag vesevelő érdekében 2-3 struccot is le kellene mészárolni. Mi tagadás, a struccot nem kifejezetten szellemi teljesítménye miatt tenyésztik.
Otrombasága mellett igen sokoldalú. Elől csíp, hátul rúg, a két periféria között lévő húsát, bőrét és tollát hasznosítjuk. Nagy a térigénye, mert futómadár. Ráadásul a tojásait is a tér közepére kapart fészekbe rakja, utána meg nem győz vigyázni rájuk. A kezdő struccgazdák számára a tojásgyűjtés az egyik leginkább kényes feladat. A jobb sorsra érdemes, vállalkozó szellemű ember besétál a strucc fészkéhez, mikor az éppen a reggelijét fogyasztja 70-80 méterrel odébb. Megfogja a tojást, mint Hamlet a koponyát, s lassan elindul kifelé. A strucc felfigyel a sündörgésre és hipp-hopp ott terem, két lépéssel beéri a tolvajt és kétméteres magasságból, nevelő célzattal kokit nyom az addigra már frászban menekülő gazda izzadó, szőrös fejbőrére. Ezzel csak azt éri el, hogy a több ezer forintot érő tojás eltörik, pedig kitett volna az még egy 30-40 tojásos rántottára valót is. A tenyésztő és a strucc viszonyát az örök versengés és az időnként kiújuló véres harc jellemzi.
A strucc nem politizál, így a struccpolitika merőben emberi fogalom. Sokak szerint a társadalomtudomány ezen ágát művelő emberek közül némelyiknek nem ártana a fejét időnként hosszabb időre a homokba dugni, másképp úgysem lehet büntetni őket, ha hibáznak. A fej homokba dugása jellemző emberi cselekedet. Ha én nem látlak, te sem látsz engem - szól az ide vonatkozó elmélet, ami jobb esetben az óvodáskor sajátja. Egyéb emberi összefüggést a strucc életmódjában keresve sem találhatnánk. Csupán a remény él, hogy a mesterséges tartás módszerével egyszer csak sikerül elrontani ezt a kiváló haszonállatot.

(R.I.P. dokijózsi)

1 komment

Címkék: humor

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr11158924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.09.12. 17:58:40

Helló!

Most van ez a rész?

"...várhatjátok a rókát, udvarolhattok napestig és telehordhatjátok virágokkal az öltözőmet, hogy végre jöjjek már és irkáljak."
süti beállítások módosítása