HTML

Új rendszabály

A blog.hu úgy döntött, hogy innentől kezdve „Ebben a blogban csak belépett felhasználók kommentezhetnek”. Nos, nemcsak ebben a blogban, hanem az összesben, amit ők üzemeltetnek. Ez nem az én döntésem volt, nem tiltottam ki senkit, készen kaptam a szabályt. Sajnálom, mert így belterjessé vált a dolog, csak az itt blogolókkal szólhatunk egymáshoz. Állítólag biztonsági szempontokat vettek figyelembe. Persze, bárki, bármilyen néven és címen lehet felhasználó, regisztrálhat egy nicket (akár naponta másikat) és akkortól szabad a pálya. Csakhogy az emberek többsége nem szeret bíbelődni. Összegezve: én kérek elnézést!

akció-reakció

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

szemünk fénye

2008.04.17. 06:49 rokica

Hogyan szervezz szülinapi zsúrt a gyereknek?

A gyerek születésnapját minden évben boldogan várjuk. Készülünk rá, dugdossuk az ajándékokat, már hetekkel előre örülünk, hogy örülni fog. Látjuk a felcsillanó boldogságot a szemében, amikor megjönnek a vendégek, előkerülnek az ajándékok.
A szülinapi partit, babazsúrt minden gyerek szereti. A szülőben azonban számtalan kérdés merül fel: csemeténk hány gyereket hívjon meg? Mi legyen a program, az enni-, innivaló?


Kisiskolások
Az ekkora gyerek már maga akarja eldönteni, hogy kit hív meg. Születésnapja előtt négy-hat héttel üljünk le, és beszéljük meg, hány barátját szeretné meghívni, és hová szervezzük a bulit. Azt is ő akarja eldönteni, különösen lányoknál igaz, hogy milyen ruhát vegyen fel a nagy eseményre. Szívesen segít a szendvicskészítésben, takarításban is.


Ötletek:
Biztos siker a közös építés, babázás, társasozás. Ez a korosztály imádja már a Mesterségem címere játékot. Az ilyen korú gyerekek nagyon érzékenyek, könnyen kétségbeesnek, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék. Ekkor az a legfontosabb, hogy ne érezze kínosan magát a többiek előtt. Vonjuk őt félre, nagyon-nagyon kedvesen vigasztaljuk meg, és próbáljuk lekötni figyelmét valami mással.


Néhány jó tanács
● Mondjuk meg az ünnepeltnek jó előre, hogy ő a legfontosabb, azon a délutánon minden körülötte forog, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne kellene figyelnie a többiekre.
● Tudnunk kell, hogy a gyerekeknek nagy térre van szükségük a rohangáláshoz, különösen a gyerekzsúr elején nagy a mozgás, ekkor mindenki túlpörög. Ezért csak annyi gyereket hívjunk meg, amekkora helyünk van.
● A gyerekek figyelmét folyamatosan fenn kell tartani, ez az állandó játékkal oldható meg, azonban hagyni kell őket kicsit magukban is játszani. A külön játék azonban ne tartson öt–tíz percél tovább, mert elunják magukat.
● Bármilyen játékot szervezünk, vigyázzunk arra, hogy mindig mindenkit dicsérni kell! Ha nyerni lehet, gondoljunk arra, hogy minden kicsi kaphasson valamit.
(forrás: nana.hu)

Munkára kényszerített kisgyerekek

Becslések szerint a világban ma körülbelül 220 millió gyerek dolgozik. Nagy részük veszélyes körülmények között bányákban, gépekkel, vagy mérgező vegyszerekkel. Legtöbbjük még tízéves sincs.
Valószínűleg nem is tudod, itthon mennyi olyan terméket vásárolsz meg, amit valahol a világban szorgos gyerekkezek készítettek. Hímzett textilek, bizsuk, de sportruházat vagy műszaki cikk is szerepel a listán. Világviszonylatban tekintve minden hatodik (!) 5 és 17 év közötti gyerek dolgozik.


Könyörtelen számok
A gyerekek nagy része a mezőgazdaságban dolgozik, ugyanakkor több millióan végeznek embertelen körülmények között házimunkát is. 1,2 millió kislányt adnak el világszerte, közel 6 millióan kényszerülnek rabszolgaságra, 1,8 millió gyereket kényszerítenek prostitúcióra vagy pornózásra, és több százezer gyerek harcol háborúkban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint.


Gyárak, bányák
Vállalatok ezrei fedezték fel az elmaradottabb országokban rejlő piaci lehetőségeket, és olyan helyekre telepítették gyáraikat, ahol senki nem ellenőrzi a foglalkoztatást, így bátran kizsákmányolhatják a munkaerőt. Éhbérért dolgoztatják a helyi felnőtteket és gyerekeiket is, akik gyakran napi 15 órát dolgoznak azért a kevéske pénzért. Pakisztánban a szülők bányáknak és gyáraknak adják el vagy bérbe a gyerekeiket. Pici koruk óta készítik erre őket, így nem is panaszkodnak, normálisnak tekintik, hogy el kell hagyniuk a szüleiket. A 7-10 éves fiúk a legkelendőbbek, ők már fizikailag is többet bírnak, és egy felnőtt szőnyegszövő munkás béréből 3-4 gyerek is kitellik.


Kiskorú hamupipőkék
A háztartási munkát végző gyerekek a láthatatlan munkások.
Nagyon kevés pénzért, vagy csak szállásért és élelemért a ház urának kénye-kedve szerint ugrálnak, legtöbbször huszonnégy órás szolgálatban lesik a család minden tagjának óhaját. A legtöbb országban kislányokat, de Nepálban és Dél-Afrikában inkább kisfiúkat alkalmaznak a ház körüli munkák elvégzésére.


A 15 éves aknaszedő
Jelenleg közel 300000 fiatal fiú van szolgálatban háborús övezetekben, némelyikük hét éves sincs. Hasznosak, mert kis termetük miatt nehéz észrevenni őket, keveset esznek, alacsonyabb zsolddal is beérik, mint a felnőttek, és könnyebb őket fenyíteni, hiszen gyengébbek, nem merik megtagadni a munkát. Gyakran drogokkal tömik a kicsiket, hogy ne féljenek annyira. Néha önszántukból vonulnak, be, hisz meggyőzik őket arról, milyen izgalmas kaland is ez. Szívesen tartoznak valahova, ahol hasznosnak érzik magukat, és van, akit a bosszúvágy fűt, mivel a háborúban elvesztette családját, barátait. Ugyanakkor sok 14-18 éves fiút és lányt erőszakkal visznek el, belőlük kémek, aknaszedők, küldöncök, hordárok, harcoló katonák válnak.


Statisztikák
● Az ázsiai és a csendes-óceáni régióban rejtegetik legnagyobb számban gyerekmunkásokat: 127 millióan dolgoznak rendszeresen a 14 év alatti gyerekek közül.
● Afrika déli országaiban minen harmadik 15 év alatti gyerek dolgozik, összesen 48 millióan. ● Latin-Amerikában több, mint 17millió gyerek dolgozik, a Közel-keleten és észak-Afrikában a gyerekek 15 százalékát fogják kemény munkára.
● 2004-2006 között 11 százalékkal csökkent a gyermekmunkások száma világszerte. Az UNICEF, az ILO és a Free The Children szervezet is azon dolgozik, hogy a gyerekmunkát felszámolják és a gyerekek oktatást, jobb élelmet kapjanak
(forrás: nana.hu)

Nyolcévesen bujkál volt férje bosszúja elől

SZANAA – Hetekig kínozta és többször megerőszakolta a férje Nojoud Nassert (8), akit fiatal kora ellenére szülei kényszerítettek bele a házasságba a harmincéves férfival.
A fiatal lány azonban fellázadt, és a jemeni bíróságon kérte, semmisítsék meg a frigyet.

Amikor ki akartam menni az udvarra játszani, rám üvöltött, hogy irány a hálószoba. Én elfutottam, de a végén mindig elkapott – mondta szomorúan a gyermek a Timesnak. – Panaszkodtam apámnak, ő is megvert, és hazazavart. Végül megszöktem, és a bírósághoz fordultam – árulta el Nojoud.

A kislány győzött, házasságát egy bíró semmisnek nyilvánította, ám mégis félnie kell a következményektől. Jemenben ugyanis elfogadott szokás a becsületből elkövetett gyilkosság, és egy lány, aki megtagadta férje akaratát, ráadásul szembe is ment vele, az becstelen.
(forrás: blikk.hu)

GYEREKSZÁJ

Mi a szeretet?

Inspiráló és vicces nézőpontok a szeretetről. Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok mélysége és komolysága sok esetben a kérdezőket is meglepte.

"Amikor szeret valaki, akkor máshogy mondja ki a neved. Valahol érzed, hogy az ő szájában biztonságban van a neved."
Zsolti - 4 éves

"A szeretet az, amikor egy lány bekölnizi magát, a fiú pedig borotválkozó arcszesszel bekeni magát, aztán elindulnak, hogy szagolgassák egymást."
Karesz - 5 éves

"A szeretet az, amikor az étteremben odaadod másnak a sült krumplidat, anélkül, hogy te kérnél az övéből."
Kriszti - 6 éves

"Szeretet az, ami megnevettet, amikor fáradt vagy."
Teri - 4 éves

"A szeretet az, amikor anyu kávét főz apának, de belekortyol mielőtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenőrizze, hogy biztosan finom-e."
Dani - 7 éves

"A szeretet az, ami Karácsonykor a szobában van. Ha egy pillanatra abbahagyod az ajándékok kicsomagolását, akkor lehet meghallani."
Robi - 7 éves

"Ha jobban szeretnél szeretni, akkor egy olyan baráttal kezdd, akit utálsz."
Nikolett - 6 éves

"A szeretet az, amikor elmondod egy fiúnak, hogy tetszik neked az inge, erre ő ezután minden nap csak azt hordja majd."
Nóri - 7 éves

"A zongoravizsgámon egyedül voltam a színpadon és nagyon féltem. Odanéztem a közönségre, és apu ott mosolygott és integetett. Csak ő mosolygott. Ezután már nem féltem."
Csilla - 8 éves

(forrás: nevelesitanacsado.hu)

2 komment

Címkék: bakker emberkert

A bejegyzés trackback címe:

https://rokica.blog.hu/api/trackback/id/tr30429501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.22. 00:54:43

Hát ez a négy írás így egymásután...

hát hogy is mondjam?

hát durva...

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2008.04.22. 06:05:45

Annak szántam, drága V.É.D., durvának.
Nem árt néha elgondolkodni azon, hogy a miénken kívül szintén van világ és azt élniük kell felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ne fordítsuk hát el a fejünket, mondván, hogy ez nem e mi problémánk. Mert az. Ráadásul az ilyesmiért sokszor nem is kell olyan messzire, távoli földrészekre mennünk - még akkor sem, ha megpróbálunk süketnek és vaknak látszani.
süti beállítások módosítása